16.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Atacurile aeriene rusești aduc războiul la ușa NATO și UE

Publicat pe


S-au auzit explozii la periferia orașului Lvov din vestul ucrainei, după ce forțele ruse au lansat un atac asupra unei baze militare aflate la doar 12 mile de granița poloneză, ucigând cel puțin nouă persoane și rănind alte zeci.

Potrivit unor surse ucrainene, forțele lui Vladimir Putin au lansat o lovitură cu rachete asupra Centrului Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității, cunoscut și sub numele de complex militar Yavoriv, ​​chiar înainte de ora 6 în această dimineață.

Rapoartele inițiale sugerau că baza a fost vizată de opt rachete, dar Maksym Kozytskyi, guvernatorul regiunii, a confirmat ulterior că au fost trase 30 de rachete de croazieră, ucigând 35 de persoane și rănind 134.

Baza a fost folosită anterior pentru a găzdui exerciții NATO și a găzduit instructori militari străini, dar NATO a spus că niciunul dintre personalul său nu se afla la bază în acel moment.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a reînnoit apelurile pentru o „zonă no-fly” asupra țării în urma atacului. „Rusia a atacat Centrul Internațional pentru Menținerea Păcii și Securității de lângă Lviv”, a scris el pe Twitter.

„Acesta este un nou atac terorist asupra păcii și securității în apropierea graniței UE-NATO. Trebuie luate măsuri pentru a opri acest lucru. Închideți cerul!”

Primarul din Lvov a spus că se crede că rachetele folosite în atac au fost lansate de avioane rusești situate deasupra Mării Negre, care, la rândul lor, au zburat din orașul Saratov, din sudul Rusiei.

Comandamentul forțelor aeriene ucrainene de Vest a declarat pe Facebook că două rachete de croazieră au fost distruse de sistemele de apărare aeriană.

Michael Gove a numit atacul cu rachetă o „escaladare semnificativă”, adăugând că Putin „împinge limitele”.

Vorbind pentru BBC, el a spus: „Știm că Vladimir Putin nu are limite morale când vine vorba de acțiunile pe care este dispus să le întreprindă și depășește granițele în termeni militari.

„Am văzut deja abuzul coridoarelor umanitare. Rușii spun că, pe de o parte, li se permite să plece, dar când caută să plece, sunt apoi uciși și bombardați.”

Fotografiile care ies din baza aeriană arată instalația în ruine, personalul de serviciu rănit fiind îngrijit de medici.

Domnul Kozytskyi a spus că atacul a demolat o mare parte a unui depozit de pe amplasament, echipajele de urgență care se ocupă de consecințe și a îndemnat pe oricine poate să ajute medicii de la spital prin furnizarea de echipamente.

El a spus: „În numele întregii regiuni Lvov, exprim sincerele mele condoleanțe familiilor decedaților. Nu vom uita niciun Erou și nu vom ierta nici un ocupant!”

Sursa: www.angliamea.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri