3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Avertisment de la aeroporturi pentru cei care călătoresc în perioada Sf. Paști

Publicat pePasagerii care vor călători în vacanța de Sf. Paști trebuie să aibă în vedere că în toată perioada următoare vor avea de-a face cu aglomerații mari pe aeroporturile din UK.

Avertismentul a fost emis vineri de Airport Operators Association (AOA), asociația care reprezintă operatorii de aeroporturi. Explicația este lipsa de personal și problemele mari cu găsirea și angajarea de personal nou, după ce în timpul pandemiei au fost făcute restructurări, iar o parte din angajații vechi au plecat să lucreze în alte domenii.

În perioadele cu vârf de trafic, „este posibil ca pasagerii să nu mai aibă experiențele cu care erau obișnuiți”, a spus Karen Dee, director executiv al AOA, citată de BBC.

Ea afirmă că aeroporturile lucrează din greu ca să recruteze mai mult personal înainte de vacanța de Paște și că „alături de guvern încearcă să rezolve orice întârziere în verificările care se fac la recrutare, înainte ca noii angajați să înceapă să lucreze”.

AOA le cere pasagerilor să vină mult mai devreme la aeroport în perioada de până la Paște (17 aprilie), ca să aibă timp suficient și să evite aglomerația.

Vineri, călătorii de pe Heathrow au avut încă o zi cu cozi interminabile și haos, iar mulți au postat pe rețelele sociale poze cu aglomerația de la verificările de securitate și s-au plâns de timpii mari de așteptare.

„Îmi plăcea să călătoresc cu avionul, dar o vizită la oricare dintre marile aeroporturi e infernală zilele astea – sunt supraaglomerate, iar la asta se adaugă și prețurile excesiv de mari la mâncare și băutură, plus taxele de parcare”, a comentat un pasager pe nume Steve. 

Taxa de aducere a pasagerilor la aeroport („drop off charge”), care se plătește pentru staționarea mașinii la terminal timp de până la 15 minute, variază între 2 lire (aeroportul din Southampton) și 10 lire (London Gatwick și London Luton). Pe Heathrow, această taxă este de 5,30 lire, iar pe London Stansted este de 7 lire. Excepția este reprezentată de aeroportul Doncaster Sheffield, unde taxa nu se plătește.

Taxa de staționare scurtă („short stay”), care se plătește pentru parcarea mașinii timp de o oră, variază între 5 lire (aeroportul internațional din Belfast) și 18 lire (London Stansted). Pe Heathrow, această taxă este de 11,40 lire, pe London Luton 17,50 lire, iar pe London Gatwick 8 lire.

Rezervările pentru vacanța de Paște au explodat după ce guvernul a renunțat la testele de Covid-19 pentru pasageri, însă companiile care operează aeroporturi au dificultăți să găsească oameni pentru orice fel de post neocupat, inclusiv pentru cele de la curățenie și manipularea bagajelor. 

„A fost mereu o piață strânsă, dar anul acesta a fost cel mai greu”, comentează Kevin O’Reilly, reprezentantul companiei de recrutare One Resourcing. „Mulți au fost nevoiți să plece din industria aviatică din cauza pandemiei, unii s-au întors ulterior, dar alții au găsit de lucru în altă parte și nu bvro să riște întorcându-se într-o industrie de unde au fost dați afară”, a spus O’Reilly, amintind și că mulți dintre angajații originari din UE s-au întors în țările lor de origine după Brexit. 

Georgian Dumitru © 03.04.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri