9.2 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Avertisment! Norul de praf din Sahara ajunge în Anglia

Publicat pe


Met Office a emis un avertisment în timp ce cerul portocaliu a lovit Regatul Unit – un rezultat al norului de praf din Sahara care străbate Europa.

Praful saharian este un amestec de nisip și praf din deșertul saharian, care poate fi dus mai departe de vânturile puternice – în acest caz, de la Furtuna Celia.

Met Office spune că praful poate ajunge până în Marea Britanie dacă „vânturile din partea superioară a atmosferei bat spre nord”.

„Odată ce praful este ridicat de la sol de vânturile puternice, norii de praf pot ajunge la altitudini foarte mari și pot fi transportați în întreaga lume, acoperind mii de kilometri”, explică Oficiul de Meteorologie.

Pentru ca acest praf să coboare pe pământ, trebuie să fie spălat din cer de ploaie – picăturile de ploaie colectând particule de praf pe măsură ce cad. Când ploaia aterizează și în cele din urmă se evaporă, un strat de praf este lăsat în urmă.

Mai devreme în această dimineață (miercuri, 16 martie), Met Office a scris pe Twitter că praful poate cădea pe pământ.

Acesta spunea: „Putem vedea #SaharanDust care a împins Spania și Franța, în sud-estul Angliei.

„Deși acest praf se află în mare parte la aproximativ 2 km deasupra nivelului solului, unele depozite pot cădea pe pământ, în special în timpul ploii de astăzi în părțile de sud ale Regatului Unit.”

Praful din Sahara poate reprezenta uneori un risc pentru sănătate, inclusiv pentru persoanele cu astm bronșic, cercetătorul atmosferic, Dr. Claire Ryder de la Universitatea Reading, a afirmat: „Calitatea aerului poate fi puțin mai scăzută decât de obicei din cauza particulelor de praf din aer”.

Cu toate acestea, Richard Miles de la Met Office a spus că nu au fost emise avertismente privind calitatea aerului, deși a avertizat că oamenii pot găsi praf lăsat pe mașini.

Miles a spus: „Furtuna Celia deasupra Spaniei trage într-adevăr un nor de praf din Sahara, care ar putea ajunge până în sudul Regatului Unit.

„Cu toate acestea, nu ne așteptăm la impacturi semnificative – cel mai probabil ar fi asupra norilor la apus, dar, deoarece condițiile sunt probabil să fie în general înnorat și umed pentru o mare parte a zilei, este puțin probabil ca praful să se ridice la mult. Nu există avertismente privind calitatea aerului.

„Oamenii din sud ar putea găsi puțin praf rămas pe mașini, în timp ce ploaia îl va spăla din cer astăzi.”

Ryder a adăugat: „Cantitățile de praf vor fi probabil semnificativ mai mici în Anglia, comparativ cu condițiile extreme de praf cu care se confruntă în prezent Spania și Franța. Spre seară, praful va fi mutat spre est, spre Olanda și Germania.”

Un număr de țări europene și-au văzut ieri și azi cerul devenind portocaliu, inclusiv Spania și Franța.

Sursa: www.angliamea.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri