Banca Angliei și Ministerul Finanțelor pun la punct un plan de creare a „lirei digitale”, pentru a răspunde astfel la scăderea treptată a folosirii numerarului într-o economie din ce în ce mai digitalizată.
Guvernatorul băncii centrale, Andrew Bailey, și ministrul de finanțe Jeremy Hunt consideră că este nevoie de o nouă formă de bani, respectiv o nouă monedă digitală susținută de stat și care ar urma să circule în paralel cu numerarul.
Decizia lui Bailey și Hunt de a se implica în acest proiect vine la aproape doi ani după ce premierul Rishi Sunak a înființat un grup de lucru, pe când era ministru de finanțe, pentru a studia posibilitatea de a crea o așa-numită monedă digitală a băncii centrale („central bank digital currency” – CBDC).
Pe baza activității noastre de până acum, Banca Angliei și Trezoreria Majestății Sale apreciază că este probabil să fie nevoie de o liră digitală în viitor. Este prea devreme să ne angajăm să construim infrastructura pentru această monedă, dar suntem convinși că este justificată pregătirea ei”, afirmă guvernatorul Băncii Angliei și ministrul de finanțe, într-un document document de consultare publică obținut de The Telegraph.
Noua liră digitală ar fi emisă de Banca Angliei în același mod ca și bancnotele fizice și ar avea aceeași valoare ca și echivalentul bancnotelor.
CBDC ar folosi tehnologia blockchain, utilizată în prezent de criptomonede, pentru a înregistra transferurile într-un registru digital central. CBDC ar permite oamenilor să dețină monedă digitală pe dispozitive precum smartphone-urile, fără a fi nevoie de un cont bancar, la fel cum numerarul fizic se ține în portofel.
Banca Angliei creează deja bani în mod digital atunci când eliberează rezerve la băncile comerciale, dar o CBDC ar permite teoretic băncii centrale să emită monedă nouă digitală direct către persoane fizice sau companii. Deocamdată însă, banca nu are în vedere un sistem care să lucreze direct cu publicul, adică oamenii să deschidă conturi la Banca Angliei.
Banca și Finanțele vor lansa în următoarele zile o consultare publică de patru luni, în cadrul căreia companiile, mediul academic și publicul larg vor fi invitați să-și spună opiniile despre lansarea unei lire sterline digitale.
Noua monedă, care a fost supranumită în presă „Britcoin”, alimentează deja temerile că moneda fizică ar putea fi eliminată la un moment dat. Guvernul a adoptat însă anul trecut o legislație pentru a proteja accesul la numerar, iar Banca Angliei a subliniat că orice monedă digitală va circula în paralel cu numerarul și nu îl va înlocui, un mesaj care se așteaptă să fie întărit în documentul de consultare publică.
Crearea CBDC va dura câțiva ani, iar sursele The Telegraph au declarat că va implica „investiții publice semnificative”. Oficialii au identificat anul 2025 ca fiind “cea mai apropiată” dată la care banca centrală ar putea începe să testeze un prototip de monedă. Banca Angliei a făcut cunoscut anterior că data cea mai apropiată pentru lansarea CBDC ar fi „a doua jumătate a deceniului”.
Alte țări testează deja monede digitale naționale, China fiind unul dintre pionieri. Testele pentru un renminbi digital au început în 2021.
Pandemia a accelerat folosirea cardurilor de debit și de credit ca principală formă de plată pentru cheltuielile zilnice, în timp ce utilizarea numerarului a scăzut de la mai mult de jumătate din totalul tranzacțiilor în urmă cu zece ani la aproximativ 15% în prezent.
Constantin Bunea © 06.02.2023
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected].