11.8 C
București
duminică, 26 martie 2023

Banca Angliei și-a schimbat previziunile despre revenirea economiei

Publicat peBanca Angliei estimează că UK va intra într-adevăr într-o perioadă de scădere economică prelungită, însă aceasta nu va fi atât de mare precum estimase anul trecut.

Cele mai noi previziuni ale băncii centrale, publicate joi, arată că UK va avea o perioadă de recesiune care va dura puțin peste un an, în loc de aproape doi ani, așa cum estimase anul trecut. Recesiune înseamnă o perioadă de cel puțin două trimestre legate în care economia scade.

Economia UK ar urma să scadă anul acesta cu circa 0,5%, afirmă Banca Angliei, după ce în noiembrie anul trecut prevăzuse o scădere de 1,5%. Aceasta înseamnă că UK va avea totuși recesiune, însă aceasta va fi una din cele mai ușoare din istoria țării, scrie Evening Standard.

Și pentru 2024 previziunile au fost îmbunătățite, de la o scădere de 0,5% anunțată în noiembrie la doar 0,25%. Economia UK se va întoarce la creștere în al doilea trimestru din 2024, în loc de al treilea trimestru, cum estimase banca în raportul de anul trecut. 

Cât despre momentul intrării în recesiune, el a fost probabil evitat în ultimul trimestru al anului trecut, când Banca Angliei estimează că economia a crescut totuși cu 0,1%. Rata șomajului este așteptată să urce pe măsură ce UK intră în recesiune, dar va atinge probabil doar 5% până în 2025, în loc de 6% cât se prevăzuse până acum.

În privința inflației, care a ajuns la nivelul maxim din ultimii 40 de ani, Banca Angliei apreciază că ea „va scădea rapid” anul acesta, pe măsură ce prețurile la energie pe plan mondial se întorc la nivelurile dinainte de războiul din Ucraina. 

Într-un interviu pentru Media Wales, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat că recenta calmare a inflației (10,5% în decembrie 2022, de la 10,7% în noiembrie și 11,1% în octombrie) înseamnă că „am ajuns la un punct de cotitură”, estimarea sa fiind că în a doua jumătate a anului vom avea o inflație de 5,2%, de la 10,5% în prezent.

Bailey spune că, deși este prea devreme pentru a „declara victoria” asupra inflației, ieftinirea energiei va duce la o coborâre importantă a inflației, care va ajunge la circa 4% la sfârșitul anului 2023.

Banca Angliei a majorat joi pentru a zecea oară dobânzile de bază, cele după care se orientează băncile când dau credite și remunerează depozite ale clienților. Rata de bază a dobânzii Băncii Angliei a crescut astfel cu 0,5%, la 4%, cel mai mare nivel din ultimii 14 ani. Motivul este, la fel ca și pentru majorările precedente, faptul că banca vrea astfel să combată creșterea rapidă a prețurilor din economie, descurajând creditarea și deci cheltuielile.

Combaterea inflației prin majorări repetate de dobândă este însă o măsură cu două tăișuri, pentru că scumpirea creditelor lovește în afacerile companiilor, care își transferă costurile mai mari tot în creșteri de prețuri pentru clienții lor. Pe de altă parte, cei care au deja credite au probleme tot mai mari cu plățile, iar nivelul lor de trai scade.

Economiștii se așteaptă totuși ca actuala serie de majorări de dobândă să se apropie de sfârșit, având în vedere previziunile mai optimiste ale Băncii Angliei despre evoluția prețurilor din acest an. Pentru moment, cei mai mulți economiști estimează că majorările de dobândă se vor opri anul acesta la 4,5%, ceea ce ar însemna că banca va mai decide o singură majorare.

Teofil Ștefănescu © 03.02.2023


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri