11.8 C
București
luni, 20 martie 2023

Bugetul UK 2023: cine câștigă și cine pierde. Calculator de taxe

Publicat peMinistrul de finanțe Jeremy Hunt a prezentat noul buget pentru anul fiscal 2023-2024, care promite o extindere majoră a serviciilor de îngrijire a copiilor finanțate de stat și o serie de scutiri de impozite menite să stimuleze creșterea economică.

În schimb, pe ansamblu, toți contribuabilii din UK vor avea de pierdut, în special lucrătorii, investitorii și companiile, pentru că povara fiscală va atinge cel mai mare nivel de la al Doilea Război Mondial încoace, din cauză că bugetul UK trebuie să se redreseze urgent după cheltuielile mari din pandemie.

Încasările din impozitul pe profit vor ajunge ca pondere în economie la cel mai ridicat nivel de la introducerea acestei taxe, în 1965. Ponderea taxelor în economie va ajunge la 37,7% din produsul intern brut, pe măsură ce tot mai mulți oameni vor începe să plătească, în următorii cinci ani, impozit pe venit (3,2 milioane) sau impozit pe venit mai mare (circa 2,5 milioane), scrie LBC.

Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR) se așteaptă ca UK să evite recesiunea în 2023, adică să nu aibă parte de o scădere prelungită, pentru că încasările mai mari din taxe și impozite, scăderea prețurilor la energie și măsurile de atragere a mai multor persoane în câmpul muncii vor sprijini economia. 

În schimb, OBR a avertizat că gospodăriile se confruntă în continuare cu cea mai mare scădere a nivelului de trai din ultimii doi ani înregistrată vreodată. OBR se așteaptă ca veniturile gospodăriilor să scadă cu aproape 6% în curs de doi ani, din cauza majorărilor de taxe și impozite și a faptului că în continuare prețurile din economie cresc mai repede decât salariile.

The Independent, Sky News, The Telegraph, BBC au încercat să vadă cine sunt câștigătorii și perdanții noului buget, o listă aproximativă arătând în felul următor:

Familiile cu copii mici

Guvernul alocă 30 de ore gratuite pe săptămână de îngrijire a copiilor pentru familiile eligibile din Anglia care au copii de peste 9 luni, până ce împlinesc 5 ani. 

Finanțarea va fi alocată însă treptat. Părinții copiilor de 2 ani vor beneficia de 15 ore pe săptămână din aprilie 2024, iar părințiii copiilor de peste 9 luni vor beneficia din septembrie 2024, urmând ca toți părinții eligibili de copii în vârstă de până la 5 ani să poată accesa cele 30 de ore gratuite abia din septembrie 2025. Acest ajutor ar putea reprezenta economii de până la circa £6.500 pe an pentru părinții care lucrează cu normă întreagă și au doi copii.

A fost majorată și proporția între personalul de îngrijire și copiii de 2 ani aflați sub supravegherea acestora, de la 4 copii la un supraveghetor la 5 copii, însă noua proporție este opțională.

Consumatorii de energie

S-a prelungit cu trei luni, până la sfârșitul lunii iunie, garanția de preț pentru facturile de energie ale gospodărilor. UK va avea deci în continuare, pentru încă trei luni, un plafon de prețuri care va face ca facturile medii anuale să rămână la £2.500 pentru consumatorii casnici. Conform planurilor anterioare ale guvernului, această subvenție urma să fie redusă de la sfârșitul lunii martie, ceea ce ar fi însemnat că facturile ar fi crescut la £3.000.

De asemenea, gospodăriile care au contor cu plata anticipată vor plăti la fel cu cele care achită facturile prin debit direct.

Lucrătorii care se apropie de pensionare

Eliminarea pragului de la care cei care strâng bani pentru fondul de pensie trebuie să plătească impozit are ca scop menținerea pe piața muncii a lucrătorilor mai în vârstă, mai experimentați și mai eficienți, stimulând creșterea economică. Înainte, această limită era de £1,07 milioane, dar acum guvernul a eliminat-o de tot, pentru a-i încuraja să revină la lucru mai ales pe cei cu venituri mari care s-au pensionat anticipat.

Un grup special vizat de eliminarea limitei este cel al medicilor seniori din NHS, care au ieșit la pensie mai devreme în număr mare pentru că au depășit limita neimpozabilă și nu mai aveau astfel motivație să lucreze. Desigur, de această măsură vor beneficia și pacienții NHS.

Familiile de asistenți maternali

Asistenții maternali (familiile foster) vor avea parte de o creștere a limitei de venit neimpozabil de la £10.000 la £18.000, ceea ce va susține „rolul crucial pe care familiile de tip foster îl joacă în societate”, așa cum a spus ministrul Jeremy Hunt.

Pub-urile și consumatorii lor

Guvernul a înghețat acciza pe berea draught de tărie medie vândută în pub-uri, ceea ce înseamnă că acciza va fi din luna august cu până la 11% mai mică decât cea la berea din supermarketuri. În rest însă, acciza la toate celelalte produse din alcool va crește cu 10,1%, iar acciza pentru produsele din tutun va crește cu circa 12%. Deja prețul unui pachet de 20 de țigări a crescut de la o medie de £12,84 în ianuarie la £14,39 în prezent. 

Șoferii

Acciza va rămâne pe mai departe înghețată la 53p pe litru pentru benzină și motorină, în timp ce reducerea temporară de 5p a accizei, introdusă anul trecut, va continua pentru încă 12 luni. Ambele măsuri va însemna o economie de £10 miliarde pentru șoferii din UK în curs de doi ani, adică £100 pe an pentru un șofer mediu.

Armata

UK va majora puternic cheltuielile pentru apărare și înzestrare militară, astfel încât cheltuielile vor ajunge la 2,5% din produsul intern brut „imediat ce condițiile fiscale și economice o vor permite”, a promis ministrul Jeremy Hunt. Armata va primi anul acesta cu £11 miliarde mai mult, iar unii dintre cei avantajați vor fi și veteranii și militarii în rezervă, care vor primi un sprijin suplimentar de la stat în valoare de £30 milioane.

Companiile high-tech care vor să investească

Deși nu au parte de scutiri la impozitul pe profit, deducerile foarte generoase pentru investițiile în IT, instalații și utilaje vor fi binevenite și ar trebui să stimuleze creșterea economică. Pentru următorii trei ani, Jeremy Hunt a anunțat că fiecare liră investită în aceste scopuri va fi scutită de impozit, iar pe viitor intenția este ca scutirile respective să devină permanente, cu un cost pentru buget de £9 pe an.

Roboții

Subvențiile mari (peste £2,5 miliarde) pentru cercetarea și dezvoltarea inteligenței artificiale ar trebui să îndeplinească ambiția guvernului de a face din UK un lider mondial în acest domeniu. Există inclusiv un premiu de £1 milion pentru inovația în domeniul inteligenței artificiale, numit Premiul Manchester, după primul computer britanic, construit în acest oraș în 1946. 

Toți cei care câștigă mai mult de aproximativ £12.000 pe an

Înghețarea pentru ei a limitei personale de venit neimpozabil înseamnă că majoritatea contribuabililor care plătesc cota de bază a impozitului pe venit vor pierde aproximativ £500 e pe an din venitul net, ajungând la £1.000 pe an pentru contribuabilii care plătesc cote mai mari. Explicația este că pe măsură ce inflația face ca majorările de salarii să fie mai mari și mai rapide, tot mai mulți lucrători ajung să plătească mai mult impozit. 

Companiile cu profituri mai mari de £50.000

… pentru care impozitul pe profit crește de la 19% la 25%. Cele cu profituri între £50.000 și £250.000 vor beneficia doar de o scutire parțială, în timp ce pentru cele cu profituri mai mici de £50.000 nu va exista nicio schimbare.

Firmele mici care nu sunt high-tech

… și nu au planuri mari de investiții care se încadrează în scutirile de impozit anunțate. Un exemplu tipic ar putea fi o mică afacere de spălătorie, să zicem, care se confruntă acum cu o impozitare mult mai mare a profiturilor și a dividendelor și care are prea puține posibilități de a profita la maximum de reducerile generoase promise de stat pentru investiții.

Cumpărătorii de locuințe care își propun să le închirieze, investitorii și cei care își vând afacerile

Modificarea regulilor privind impozitul pe câștigurile de capital (și a celor privind impozitul pe veniturile din dividende) îi dezavantajează pe toți.

Cei care fac economii

Limita de economisire pentru un cont ISA (Individual Savings Account) de £20.000 pe an, deși generoasă, va fi înghețată pentru încă un an, ceea ce reprezintă un dezavantaj semnificativ având în vedere inflația actuală. Creșterile mult prea mici ale ratelor dobânzilor la economiile ținute în bănci nu vor compensa aceasta.

Unii dintre cei care călătoresc cu avionul

Zborurile interne și pe distanțe lungi vor fi ușor mai scumpe din cauza modificărilor aduse taxei pe pasager (Air Passenger Duty), care va crește odată cu inflația. Taxele pentru zborurile interne vor crește cu 50p, urmând să ajungă la £7 în 2024-25. Cei care zboară cu avionul pe distanțe lungi se confruntă cu creșteri mai mari, taxele urmând să crească cu 1£. Pentru zborurile internaționale pe distanțe scurte, taxa rămâne însă neschimbată.

Sectorul public

Cheltuielile ministerelor vor crește cu aproximativ 1% pe an în următorii ani. Având în vedere că NHS și apărarea vor primi o parte mai mare din ceea ce este disponibil, unele ministere, în special cele care nu au grupuri de lobby puternice care să le protejeze, se vor confrunta din nou cu reduceri în termeni reali. Cu alte cuvinte, va urma o nouă epocă de austeritate în domenii precum justiția, administrația locală, construcția de locuințe și cheltuielile sociale care nu țin de îngrijirea copiilor.

Dacă vrei să-ți calculezi cât vei avea de plătit statului în noul an fiscal, care începe în aprilie, poți folosi calculatoarele online puse la dispoziție de The GuardianSky NewsThe Independent sau The Telegraph.

Teofil Ștefănescu © 16.03.2023


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri