2 C
București
vineri, 3 februarie 2023

Când și cum poți recupera anul acesta taxele plătite în plus la HMRC

Publicat peMii de contribuabili sunt îndemnați de fisc să fie atenți la scrisorile de rambursare a impozitelor care ar putea ajunge în cutia poștală în următoarele luni.

Ai putea avea dreptul să primești bani înapoi de la fisc (HM Revenues & Customs – HMRC) dacă ai plătit sume prea mari ca impozite în anii anteriori, fie ca impozit pe venit de la actualul sau fostul job, fie pentru veniturile din pensii, rente, economii, indemnizații de concediere, venituri din străinătate sau venituri încasate în UK dacă locuiești în străinătate.

HMRC încearcă să actualizeze dosarele clienților săi în termen de 12 luni de la încheierea fiecărui an fiscal, adică din aprilie, calculând dacă oamenii au plătit mai mult sau mai puțin decât datorau statului. De obicei însă, scrisorile pentru cei care au plătit mai mult sunt trimise în perioada verii, între lunile iunie și septembrie. Aceasta înseamnă că poți primi prin poștă scrisoarea de rambursare a impozitelor în orice moment de acum înainte, dacă ți se datorează bani.

„Calculul HMRC este efectuat de obicei după sfârșitul anului fiscal; de atunci începe intervalul când ar trebui să fie trimise scrisorile”, a declarat pentru The Sun Rachael Griffin, expert în planificare fiscală și financiară la Quilter.

Dacă ai plătit în plus, ar trebui să existe un link în scrisoare, pe care îl accesezi ca să depui cerere de primire înapoi a banilor. Link-ul trimite la site-ul guvernului unde se găsește formularul de completat, iar apoi ar trebui să treacă aproximativ cinci zile lucrătoare până când fiscul îți trimite banii în cont. Dacă nu faci asta, ți se va trimite un cec, dar acest proces va dura evident mai mult timp, a precizat Griffin.

Dacă ai primit o scrisoare, dar nu ai acces la un computer sau la un telefon cu internet ca să intri pe link, contactează aici HMRC, sau prin telefon ori prin poștă.

Nu trebuie neapărat să aștepți ca HMRC să te contacteze, dacă știi sau bănuiești că ți se datorează sume plătite în plus. Te poți înscrie pentru un cont fiscal personal – Personal Tax Account – și așa verifici dacă ești eligibil pentru o rambursare de taxe. HMRC are și o aplicație prin care poți urmări situația plății taxelor tale.

Rachael Griffin adaugă că, din moment ce oamenii așteaptă scrisorile de rambursare a impozitelor în lunile de vară, aceasta este și o perioadă de vârf pentru escroci:

Fiți atenți la ceea ce vi se cere în scrisorile primite. Dacă vi se cere să faceți o plată și nu sunteți siguri că scrisoarea este autentică, puteți suna la HMRC pentru a verifica dacă este autentică.”

Dacă o scrisoare vine într-un plic care nu este maro sau dacă adresa HMRC de pe ea nu corespunde, poate fi un semn că scrisoarea e trimisă de niște escroci care încearcă să te înșele. De asemenea, HMRC a anunțat clar că nu va anunța niciodată oamenii pein e-mail despre rambursările de taxe, ci numai prin scrisori, așa încât dacă primești e-mailuri semnate HMRC, ignoră-le. Nu accesa niciun link trimis prin e-mail sau sms sau whatsapp ca fiind din partea fiscului.

În fine, un avertisment:

Nu da curs ofertelor de la diverse firme-fantomă care încearcă să păcălească oamenii cerându-le sume exorbitante ca să-i ajute să-și primească înapoi banii de la fisc.

Georgian Dumitru © 05.07.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri