17.4 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Când vor fi anulate ultimele restricții Covid la intrarea în România și UK

Publicat peGuvernul României a abrogat, în ședința de vineri, ordonanța de urgență care menținea în vigoare formularul de localizare a pasagerilor (PLF), singura măsură rămasă în vigoare din perioada pandemiei.

Din 8 martie până acum, informațiile în privința PLF s-au schimbat în fiecare zi. Marți, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că din 9 martie dispar toate restricțiile, atât cele pe plan intern, cât și cele pentru călătoriile în și din străinătate. Miercuri, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că PLF rămâne totuși în vigoare, pentru că guvernul nu a abrogat ordonanța 129/2021, care instituise obligația de completare a formularului. Mai mult, Cărbunaru nici nu a avansat o dată probabilă pentru posibila abrogare, declarând doar că, „din câte am fost informat, există demersuri de a renunța și România la un astfel de document”. 

După ședința de guvern de vineri însă, Cărbunaru a anunțat că guvernul a abrogat ordonanța respectivă, „ținând cont de încetarea stării de alertă instituite pe teritoriul României, respectiv încetarea aplicabilității măsurilor adoptate pentru prevenirea și combaterea pandemiei”.

Formularul de localizare a pasagerului nu va mai fi obligatoriu în România. Însă pentru că sunt încă state care au menținut această măsură, cetățenii care călătoresc din România către alte state vor trebui să verifice dacă statele în care călătoresc sau prin care tranzitează solicită completarea în continuare a unui astfel de formular. Nu este necesar pentru intrarea în România, dar este foarte posibil în perioada următoare să existe țări care să solicite în continuare completarea acestui formular”, a adăugat sursa citată.

Prin urmare, toți călătorii care intră în România scapă în sfârșit de obligația de a completa PLF. Din 9 martie, pentru ei a expirat și obligația de a prezenta la intrarea în țară certificatul verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală ori dovada unui test negativ de Covid-19, iar România nu mai impune carantină la sosirea în țară pentru călători, indiferent de unde vin.

Tot din 9 martie, restricțiile valabile pe plan intern (purtarea măștii, certificatul verde, limitarea numărului de participanți la evenimentele publice și private, munca la domiciliu și școala online) au fost înlocuite de recomandări de prudență sanitară, având în vedere că în România circulă în continuare atât varianta Omicron, cât și Delta, iar în București incidența cazurilor în ultimele 14 zile a fost de aproape 12%.

Pentru cine este interesat să urmărească evoluția datelor privind Covid-19, acestea sunt comunicate începând din 9 martie de Ministerul Sănătății aici, după ce fostul Grup pentru Comunicare Strategică al guvernului a fost desființat.

În privința restricțiilor la intrarea în UK, este de așteptat ca guvernul să discute săptămâna viitoare ce se va întâmpla cu Passenger Locator Form (PLF), formularul care trebuie completat de toți cei care sosesc în țară, ca și cu cerința testului din ziua a doua pentru pasagerii nevaccinați în vârstă de peste 18 ani. Daily Mail a scris că miniștrii au în vedere să renunțe la ambele cerințe.

Paul Charles, unul dintre comunicatorii industriei de turism care au apărut cel mai des în presă, a scris pe Twitter că din informațiile sale, se va renunța la PLF până la 18 martie. iNews a scris, la rândul său, că ministrul transporturilor, Grant Shapps, pledează pentru renunțarea la PLF înainte de sfârșitul lunii martie, în timp util pentru a fi încurajat turismul în perioada vacanțelor de Paște.

Alexandra Voinescu © 12.03.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri