21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Cardul CSCS – ce este, cum îl obții? Munca în construcții în UK

Publicat pe


Dacă ești în UK și cauți un loc de muncă în construcții, probabil știi deja că ai nevoie de cardul CSCS.

Iată ce informații poți afla în articolul de față: (dacă apeși pe oricare dintre subtitlurile de mai jos vei fi redirecționat la capitolul respectiv, fără a mai fi nevoie să citești articolul întreg).

Ce este cardul CSCS?

„CSCS” este prescurtarea de la „Construction Skills Certification Scheme”. E un permis de muncă emis de Construction Industry Training Board (un consiliu de instruire în industria construcțiilor) sub forma unui card care reflectă diferite ocupații și calificări.

CSCS poate fi considerat un permis sau o licență care atestă că deții abilitățile necesare pentru a lucra în domeniul construcțiilor în UK.

Este obligatoriu să deții cardul CSCS corespunzător pentru a putea lucra pe șantierele din Marea Britanie.

Nu ești obligat prin lege să deții un card CSCS, însă majoritatea angajatorilor din domeniul construcțiilor ți-l vor cere.

Legea spune că persoanele care lucrează în construcții trebuie să fie instruite la nivel profesional. Schema de certificare CSCS este metoda principală prin care poți demonstra că ai abilitățile și pregătirea necesară în acest sens. 

Chiar și dacă ești muncitor necalificat ai nevoie de un card CSCS.

Calificări necesare pentru obținerea cardului CSCS

Ca să aplici pentru un card CSCS, trebuie să fii obținut sau să demonstrezi că ești în curs de obținere a unei calificări în construcții recunoscută la nivel național. 

Există mai multe tipuri de carduri CSCS, emise în funcție de ocupație și calificare: muncitor calificat, muncitor necalificat, supervizor, manager.

Dacă ești muncitor necalificat și vrei să obții acest card va trebui să treci un test de cunoștințe legate de siguranța muncii în construcții. Pentru a trece testul trebuie să urmezi unul dintre aceste două cursuri de instruire:

  • RQF Level 1/SCQF Level 4 Award in Health and Safety in a Construction Environment
  • SCQF Level 5 REHIS Elementary Health and Safety Certificate

Cursurile pot fi plătite și organizate chiar de compania care vrea să te ia la muncă. Sau poți urma cursul de instruire la un colegiu, centru de training ori Jobcentre Plus din zona ta.  

Schema CSCS acceptă și cursuri alternative în urma cărora, dacă treci testul de cunoștințe, vei putea obține cardul CSCS. Poți găsi AICI lista completă a organizațiilor care sunt acreditate să ofere cursuri de calificări în construcții acceptate de schema CSCS. 

Acest card este valabil 4 ani / 6 luni și nu poate fi reînnoit. Poți confirma că ești înregistrat ca ucenic:

  • printr-o scrisoare sau un e-mail din partea agenției de management a uceniciei tale în care să fie prezentate calificările tale
  • prin contractul de ucenicie care arată ocupația și calificarea cu care ești înregistrat
  • printr-o scrisoare din partea companiei de training

Ești scutit de testul CITB HS&E…Sursa: diasporaro.co.uk

Mai multe stiri

Ultimele Stiri