Șoferii vor plăti mai mult pentru taxa pe vehicul (Vehicle Excise Duty) începând din aprilie, iar taxele pentru furgonete și motociclete vor crește și ele, după cum a decis guvernul prin noul plan de buget.
Taxa auto, taxa de drumuri (road tax) sau taxa pe autovehicule va crește de la 1 aprilie în funcție de rata inflației, mai precis de indicele prețurilor din retail, calculat la 10,1%. De la aceeași dată, taxa va fi înghețată pentru șoferii de camioane, informează The Mirror.
Vehicle Excise Duty (VED) trebuie plătită pentru toate vehiculele înmatriculate în UK. Poți alege să plătești fie pentru 12 luni în avans, fie la fiecare șase luni sau lunar. Valoarea taxei auto pe care o plătești depinde de data la care a fost înmatriculată mașina și de cantitatea de emisii de dioxid de carbon pe care o produce.
De exemplu, taxa auto pentru un vehicul înmatriculat în perioada martie 2001 – martie 2017 și care produce emisii de dioxid de carbon între 121 și 130g/km parcurs este în prezent de £135. Taxele diferă apoi pentru mașinile înmatriculate după aprilie 2017. Poți verifica aici ce taxă trebuie să plătești pentru mașina ta.
Unele vehicule sunt taxate cu zero lire, dar dacă nu trebuie să achiți nimic, tot va trebui să-ți reînnoiești în fiecare an declarația fiscală la DVLA. Tipurile de mașini care nu sunt taxate includ vehiculele noi care produc zero emisii de dioxid de carbon și au un preț mai mic de £40.000. Pentru mașinile înmatriculate între martie 2001 și înainte de 1 aprilie 2017, nu se plătește taxa auto dacă vehiculul produce emisii de până la 100 g/km parcurs.
Nu trebuie plătită taxa în cazul mașinilor folosite de o persoană cu dizabilități, de o organizație care oferă transport pentru persoane cu dizabilități, al vehiculelor electrice, de mobilitate, de uz agricol (tractoare, mașini de tuns iarba), precum și în cazul vehiculelor istorice (produse înainte de 1 ianuarie 1982).
Nu se plătește taxă nici pentru tractoare, mașini de tuns iarba, și nici pentru vehiculele înregistrate ca fiind ieșite din circulație (Statutory Off Road Notification – SORN), caz în care șoferul primește rambursare pentru orice taxă plătită anticipat care acoperă perioada în care vehiculul nu mai circulă.
Dacă DVLA evidențiază o mașină cu taxa neplătită care nu este declarată SORN („not on the road”), DVLA va trimite o amendă de £80 proprietarului. Dacă taxa se plătește în curs de 28 de zile, se va aplica o reducere de 50%. Dacă însă amenda nu este plătită, cazul poate ajunge la tribunal, ceea ce poate avea ca rezultat o amendă de până la £1.000.
Ca o veste mai bună pentru șoferi, ministrul de finanțe Jeremy Hunt a confirmat că va îngheța până în aprilie 2024 taxa VED plătită de șoferii de camioane, „pentru a susține sectorul de transport rutier de marfă”, scrie Trans.info.
În schimb, de la 1 august 2023 va fi reintrodusă taxa pe vehicule grele (HGV), care fusese suspendată pe perioada pandemiei. Ea va avea o structură nouă și rate noi, care vor reflecta mai bine „performanța de mediu a vehiculului”, a comunicat guvernul.
Constantin Bunea © 20.03.2023
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected].