23.9 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Care vor fi noile tarife la energie în UK începând din vară (2023)

Publicat peNoul plafon oficial până la care furnizorii de energie pot scumpi gazele și electricitatea va fi de £2.074 începând din iulie, față de plafonul fixat în martie de £3.280, a anunțat joi Ofgem, autoritatea pentru reglementare în domeniul energiei din UK.

Odată cu intrarea în vigoare a noului plafon, implicit va fi modificată și garanția de preț al energiei, programul de subvenții prin care guvernul limitează facturile pentru consumatoiri la o medie anuală de £2.500.

Gospodăriile care utilizează contoare de energie cu plată anticipată – deci de obicei clienții vulnerabili sau cei cu venituri mici – au fost taxate în trecut mai mult decât cele care plătesc prin debit direct. Garanția de preț al energiei, care rezolvă această diferență de preț prin subvenționarea consumatorilor, va continua să funcționeze pentru consumatorii cu plata anticipată, de la 1 iulie până la 31 martie anul viitor.

Aceasta înseamnă că factura anuală tipică de energie pentru cei care au contor cu plată anticipată va fi de £2.077 de lire sterline, față de £2.074 pentru cei cu debit direct.

Ofgem va prezenta un raport cu privire la modul în care se va pune capăt permanent „penalizării pentru plata anticipată” atunci când acest sprijin guvernamental nu va mai fi acordat, deci în aprilie 2024, a precizat Ministerul Finanțelor.

Organizația caritabilă Citizens Advice estimează că 600.000 de persoane au fost constrânse să treacă la sistemul contoarelor cu plată anticipată pentru că nu și-au putut plăti facturile de energie în 2022.

În privința perspectivei facturilor, șeful Ofgem estimează că, deși e o veste bună că tarifele se vor reduce din iulie, ele vor rămâne totuși la un nivel ridicat pentru o perioadă mai lungă. „Pe termen mediu, este puțin probabil ca prețurile să revină la nivelurile dinaintea crizei energetice. Prin urmare, considerăm că este imperativ ca guvernul, Ofgem, grupurile de consumatori și industria în general să colaboreze pentru a sprijini grupurile vulnerabile”, a declarat Jonathan Brearley pentru BBC 4.

Firma de consultanță Cornwall Insight a calculat că facturile vor rămâne cam la același nivel în restul anului 2023 și la începutul anului 2024. Compania estimează că plafonul de preț va ajunge ceva mai jos, la £1.959, între octombrie și decembrie, după care va mai crește la aproximativ £2.026 în primele trei luni ale anului viitor.

Facturile de energie la prețuri accesibile nu vor mai putea fi considerate ca fiind ceva normal. Trebuie să ne confruntăm cu realitatea că plafonul Ofgem, deși oferă o anumită protecție limitată, nu face suficient pentru a proteja mulți consumatori vulnerabili de povara unor costuri energetice mari”, a declarat pentru BBC consultantul principal al Cornwall Insight, Craig Lowrey.

În ce privește taxa fixă de furnizare impusă consumatorilor („standing charge”), ea va rămâne neschimbată. Conform…Sursa: diasporaro.co.uk

Mai multe stiri

Ultimele Stiri