3.8 C
București
miercuri, 29 martie 2023

Ce sume vor economisi șoferii din UK datorită înghețării accizei pe carburanți

Publicat peȘoferii vor fi și pe mai departe scutiți de creșterea prețurilor la pompă, după ce guvernul a anunțat că va îngheța acciza la carburanți pentru al 13-lea an consecutiv.

Ministrul de finanțe Jeremy Hunt a anunțat că acciza pe carburanți va rămâne neschimbată, în timp ce reducerea temporară de 5p, introdusă anul trecut, va continua pentru încă 12 luni. Aceasta înseamnă că acciza va rămâne la 53p pe litru pentru benzină și motorină.

Fără această înghețare, șoferii ar fi plătit 12p în plus pe litru pentru benzină, a calculat Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), organismul guvernamental care se ocupă de prudența în materie de cheltuieli și încasări ale statului. Majorarea accizei ar fi dus la o scumpire cu £6,60 a unui plin pentru o mașină medie de familie de 55 de litri, ceea ce ar fi mărit presiunea inflației în economie, adică ar fi contribuit la scumpirea tuturor celorlalte produse și servicii.

Jeremy Hunt a declarat că, împreună cu reducerea de 5p a accizei, înghețarea ei va însemna o economie de £10 miliarde pentru șoferii din UK în curs de doi ani, adică £200 pentru un șofer mediu, relatează The Telegraph.

Acciza pe carburant crește în principiu odată cu una dintre măsurile inflației, indicele prețurilor cu amănuntul, care a fost de 13,4 % în ianuarie, ceea ce înseamnă că șoferii ar fi urmat să aibă parte de scumpiri mari în acest an. În plus, o mărire a accizei ar fi însemnat și o mărire corespunzătoare a TVA, ceea ce ar fi agravat efectul unei majorări.

Înghețarea accizei și reducerea de 5p a costat bugetul statului £4,8 miliarde în anul fiscal 2022-23, în timp ce înghețarea va costa între £2,5 miliarde și £2,6 miliarde în fiecare din următorii patru ani, după care se presupune că reducerea de 5p va expira, scrie The Telegraph.

Acciza pe carburanți reprezintă pentru stat încasări de £26,2 miliarde, aproximativ 2,7% din veniturile totale ale bugetului.

Potrivit RAC (Royal Automobil Club), prețul benzinei se situează la 147,56p pe litru, în scădere față de maximul de aproape £2 pe litru din vara anului trecut, dar încă mult peste prețurile medii din ultimul deceniu.

Tot în folosul conducătorilor auto, bugetul pentru noul an fiscal include și fonduri pentru ca administrațiile locale să repare până la 4 milioane de gropi din întreaga țară. O sumă totală de £200 milioane a fost pusă deoparte pentru a contribui la îmbunătățirea și întreținerea drumurilor locale, precum și pentru repararea podurilor.

Numărul de cereri de despăgubire pentru accidente din cauza gropilor a crescut cu o treime din 2016, potrivit datelor Admiral Car Insurance publicate în ianuarie. În același timp, costul mediu al pagubelor provocate de gropi a crescut cu 16% din 2021, costul mediu pentru reparațiile mașinilor fiind de câteva mii de lire.

Consiliile locale din Anglia și Țara Galilor au plătit £8,9 milioane reprezentând cereri de despăgubire pentru utilizatorii de drumuri publice în perioada martie 2021 – martie 2022, patru din cinci cereri fiind legate de daune cauzate de gropi.

Conform studiului anual ALARM al Alianței Industriei Asfaltului (AIA), repararea gropilor de pe toate drumurile locale din Anglia ar costa însă £12,6 miliarde și ar dura nouă ani. În 2012, cheltuiala estimată era de peste £9 miliarde.

Sofia Neagu © 16.03.2023


Sursa: diasporaro.co.uk

Mai multe stiri

Ultimele Stiri