31 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Ce variante are UK după deconectarea de la resursele de energie rusești

Publicat peRaționalizarea energiei din cauza efectelor conflictului din Ucraina nu face parte din planurile guvernului UK, a precizat ministrul transporturilor, Grant Shapps (în imagine).

Întrebat de BBC dacă exclude în mod sigur ideea de a recurge la raționalizarea energiei, Shapps a spus: „Da, cu siguranță. Nu aceasta este calea pe care vrem să mergem.”

UK intenționează să construiască până în 2050 încă șase sau șapte capacități de producție a energiei nucleare, a anunțat ministrul pentru afaceri, Kwasi Kwarteng. 

Aceasta nu înseamnă neapărat că vor fi construite șapte centrale noi, ci probabil cel puțin două centrale mari, prevăzute să fie gata până în 2030, și mai multe reactoare mici.

Având în vedere ceea ce este pe cale să facă Putin, nu ne dorim să trăim într-o lume unde depindem de energia din Rusia”, a declarat Kwarteng pentru Sunday Telegraph, referindu-se la planul Londrei de a interzice importurile de petrol din Rusia chiar până la sfârșitul anului curent.

Atât Germania, cât și Austria au pregătit planuri de raționalizare a gazelor, pentru eventualitatea opririi furnizării de gaze rusești. Ministrul laburist din umbră al energiei, Jonathan Reynolds, s-a folosit de aceste exemple pentru a recomanda ca și UK să aibă în vedere raționalizarea gazului și a petrolului.

Importurile din Rusia înseamnă acum 8% din totalul cererii de petrol a UK și 5% din totalul cererii de gaze. Punctul slab pentru UK este însă motorina, întrucât importurile din Rusia înseamnă 18% din consum, iar motorina este esențială pentru orice economie modernă, de la autobuze și camioane la trenuri, echipamente agricole și construcții, generarea electricității.

Prețul mediu al motorinei a crescut cu 18% de la începutul lunii februarie, la 177 pence pe litru, în timp ce prețul mediu al benzinei fără plumb a crescut cu 11%, conform RAC Fuel Watch. Și în alte țări, ca SUA și Germania, motorina s-a scumpit rapid, iar găsirea unor surse alternative de import va fi dificilă pentru UK, tocmai fiindcă și multe alte țări încearcă în această perioadă să renunțe la importurile din Rusia.

„Stocurile de carburanți sunt relativ reduse, în special cele de motorină și în special în Europa, în SUA și Asia. Cererea de motorină era oricum foarte mare înainte de criza din Ucraina, iar asta a contribuit la situația de acum. Este vorba pur și simplu de un dezechilibru între cerere și ofertă”, a afirmat Neil Crosby, analist la OilX. 

Guvernul urmează să prezinte în această săptămână strategia în domeniul energiei, menită să reducă dependenţa UK de importuri şi să realizeze obiectivul de zero emisii poluante până în 2050. Kwarteng a precizat că, din cauza opoziției publice locale, centralele eoliene terestre nu vor avea un rol important în noua strategie.

În schimb, producția de energie eoliană pe mare va fi dezvoltată și va avea un rol central în noua strategie, pe lângă centralele nucleare.

Și Grant Shapps a insistat că fermele eoliene sunt „o uriașă resursă națională invizibilă” care ar putea fi exploatată cu succes și că e de preferat soluția unor centrale eoliene pe mare. „Nu vrem să umplem toate terenurile libere cu ferme eoliene”, a spus ministrul.

Teofil Ștefănescu © 05.04.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

Mai multe stiri

Ultimele Stiri