2.7 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022

Cea mai mare scumpire a alimentelor din UK în ultimii 17 ani

Publicat pePrețurile alimentelor au crescut în septembrie în cel mai rapid ritm înregistrat în ultimii 17 ani, reiese din datele British Retail Consortium (BRC).

Inflația prețurilor la alimente a sărit astfel de la 9,3% luna trecută la 10,6% în septembrie, calculată după indicele de prețuri BRC-NielsenIQ. Acesta este cel mai ridicat nivel din 2005 până acum, adică de când a fost lansat indicele de prețuri.

Rata inflației pentru alimentele proaspete a atins și ea un nivel record, ajungând la 12,1% în septembrie, în creștere de la 10,5% în august. Totuși, în timp ce produse precum margarina au înregistrat o creștere bruscă a prețurilor, altele s-au ieftinit. Perioadele mai îndelungate în care a fost vreme însorită au ajutat la ieftinirea roșiilor, a căpșunilor și a afinelor.

Inflația generală a prețurilor în magazine a crescut la 5,7% în septembrie, de la 5,1% în august. Inflația la produsele nealimentare a crescut și ea, mai ales pe seama produselor de grădinărit, bricolaj și feronerie, care au fost afectate puternic de o majorare a costurilor de transport, detaliază BBC.

Cu câteva zile în urmă, The Telegraph remarcase că rețelele de magazine de proximitate vând laptele la un preț pe litru mai mare chiar decât cel al benzinei.

O sticlă de un pint de lapte semidegresat costa 95 de penny la sucursalele Co-op la 18 septembrie, cu 40 de penny mai mult decât în urmă cu un an, potrivit indicelui de prețuri al site-ului Trolley.co.uk. Aceasta înseamnă 1,67 lire pe litru, mai mult decât media de preț de 1,66 lire pentru un litru de benzină fără plumb.

La fel, Sainsbury’s cerea 1,05 lire pentru un pint de lapte, sau 1,85 lire pe litru, în magazinele sale de proximitate Sainsbury’s Local. Pentru comparație, la supermarketurile aceleiași rețele, prețul era de 69 pence, sau 1,21 lire pe litru. În urmă cu un an, un pint de lapte costa 55 de pence.

Companiile explică asta prin costurile mai mari de funcționare a magazinelor mici. „Chiriile, de exemplu, sunt adesea mai mari în magazinele noastre de proximitate, din cauza amplasării lor. De asemenea, poate să fie mai complicat să livrăm produse în magazinele locale”, a comunicat Sainsbury’s.

Invazia Rusiei în Ucraina a contribuit la scumpirea accelerată a alimentelor. Războiul a perturbat aprovizionarea din cele două țări, care sunt mari exportatoare de ulei de floarea-soarelui, cereale și îngrășăminte. La nivel mondial, creșterea prețurilor la alimente s-a atenuat însă în ultimele luni, potrivit indicelui ONU al prețurilor la alimente, însă este puțin probabil ca aceasta să se reflecte în prețurile din supermarketuri în perioada următoare.

Helen Dickinson, director executiv al BRC, a declarat că scăderea valorii lirei contribuie la presiunile de preț asupra comercianților. „Comercianții se luptă cu presiuni uriașe de costuri, din cauza lirei slabe, a creșterii facturilor la energie și a prețurilor globale ale materiilor prime, a costurilor ridicate de transport, a unei piețe a forței de muncă restrânse și a poverii cumulate a costurilor impuse de guvern”, spune Dickinson, conform City AM.

Luni, lira a atins un minim record față de dolar, fiindcă piețele financiare au primit prost noul buget prezentat de ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng, din cauza lipsei de estimări privind modul cum vor fi finanțate reducerile de taxe și creșterile de cheltuieli anunțate de el.

Costul vieții crește în prezent în UK cel mai rapid ritm din ultimii aproape 40 de ani. Conform Oficiului Național de Statistică, inflația de ansamblu în UK, care măsoară rata generală de creștere a prețurilor din economie, a fost de 9,9% în august.

Pentru ultimele trei luni din 2022, inflația ar urma să atingă un nivel maxim de 14%, după care urmează să scadă până la 5% spre sfârșitul anului viitor, conform estimărilor British Chambers of Commerce. Aceeași sursă prevede că inflația nu se va încadra însă în ținta urmărită de Banca Angliei, adică 2%, decât abia în ultimul trimestru din 2024.

Teofil Ștefănescu © 28.09.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri