11.8 C
București
luni, 20 martie 2023

Cea mai slabă creștere a salariilor reale în UK din 2009 până acum

Publicat pe



Angajatorii din UK au acceptat creșteri salariale în medie de 5% în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023, cu mult peste cele înregistrate de obicei în această perioadă a anului, însă veniturile din salarii rămân în continuare puternic erodate de inflație, adică de ritmul mult mai rapid în care prețurile din economie cresc în raport cu câștigurile oamenilor.

Sondajul Incomes Data Research (IDR) efectuat în rândul companiilor arată că media creșterilor salariale la principalii angajatori britanici s-a îmbunătățit pe parcursul anului trecut, de la 3,4% în primul trimestru până la 4,3% în perioada august – octombrie.

Aceste date reflectă însă în principal doar câteva acorduri salariale noi din sectorul privat, în special în industria prelucrătoare, pentru că între noiembrie și ianuarie au fost încheiate puține acorduri salariale în sectorul public.

În total, datele sondajului includ 75 de acorduri salariale care acoperă peste jumătate de milion de lucrători. Unele dintre cele mai mari creșteri salariale au inclus o majorare de 14% pentru lucrătorii de la Ford Motor Company și de la fabrica de automobile MINI a BMW.

„Astfel de creșteri relativ mari vor continua probabil și în 2023, în parte ca efect al viitoarei majorări a salariului național de subzistență. Piața muncii în continuare tensionată și inflația ridicată vor juca și ele un rol important”, a declarat pentru Reuters Zoe Woolacott, analist la IDR.

Salariul național de subzistență, sau de trai (National Living Wage), care se aplică numai lucrătorilor de peste 23 de ani și îi exclude pe ucenici, va crește cu 9,7% la începutul lunii aprilie, ajungând la £10,42 pe oră.

Banca Angliei este atentă la creșterea salariilor, întrucât directorii ei se tem că majorările salariale vor întârzia scăderea inflației, care rămâne în continuare peste 10%.

Pe de altă parte, datele complete ale Oficiului Național de Statistică publicate în această săptămână au arătat că majorarea de ansamblu a salariilor în UK a încetinit în perioada noiembrie – ianuarie față de aceeași perioadă din anul precedent.

Salariul de bază, excluzând bonusurile, a crescut cu 6,5%, față de un avans de 6,7% în cele trei luni până la sfârșitul lui decembrie. Aceasta este prima dată când majorarea salariilor încetinește, din 2021 până acum. Salariul complet, cu bonusuri cu tot, a crescut în aceeași perioadă cu 5,7%, față de 6% în trimestrul precedent.

Dacă se calculează însă efectul inflației, obținem ceea ce se numește salariul real, care reflectă cu adevărat puterea de cumpărare a oamenilor, spre deosebire de salariul nominal, cel pe hârtie, la care se referă toate datele de mai sus.

Astfel, în perioada noiembrie – ianuarie, salariul real total a scăzut cu 3,2% față de aceeași perioadă din anul precedent, ceea ce reprezintă cea mai slabă performanță din aprilie 2009 până acum.

În condițiile în care creșterea prețurilor a atins cote record pentru ultimele decenii, lucrătorii au căutat să obțină majorări salariale mai mari, pentru a reduce măsura în care puterea lor de cumpărare este erodată. Tensiunea generală de pe piața forței de muncă a fost de folos în această privință, pentru că a îmbunătățit puterea de negociere a lucrătorilor”, a comentat Sam Miley, economist la Centre for Economics and Business Research.

„Chiar și așa însă, în ciuda faptului că salariile nominale au fost mărite, salariile reale rămân pe minus, atâta vreme cât prețurile cresc în continuare mai mult decât salariile”, subliniază Miley.

Constantin Bunea © 17.03.2023






Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri