Costurile de locuire pentru chiriașii din Londra sunt cu aproape £3.000 mai mari decât ale proprietarilor de locuințe, ceea ce face mai dificil pentru cineva care nu a avut niciodată o casă să strângă banii necesari pentru a deveni la rândul său proprietar.
Costurile lunare pentru proprietarii de locuințe din Londra sunt acum în medie de £1.828, în timp ce costul mediu al închirierii în capitală este de £2.074 pe lună, ceea ce echivalează cu un avantaj lunar de £246 pentru proprietari, respectiv de £2.950 pe an, potrivit noilor date furnizate de banca Halifax și preluate de Evening Standard.
Chiriile ridicate din capitală au un impact asupra capacității chiriașilor de a strânge banii pentru avansul necesar ca să-și cumpere o locuință. În condițiile în care costul pentru cumpărarea primei locuințe în capitală este acum în medie de £587.700, avansul tipic necesar pentru o astfel de achiziție este acum de £188.700, sau 32% din prețul casei.
Spre frustrarea chiriașilor, chiriile vor rămâne probabil mai mult timp mai mari în acest an, din cauza rezistenței pieței vânzărilor, ceea ce înseamnă că mai mulți proprietari găsesc cumpărători și în schimb mai puțini proprietari aleg să-și dea cu chirie locuințele. În plus, proprietarii continuă să părăsească piața închirierilor, din cauza modificărilor fiscale din ultimii ani și a perspectivei că vor urma și altele”, estimează Tom Bill, șeful departamentului de cercetare rezidențială la Knight Frank.
Pe ansamblul UK, costul unui credit ipotecar pentru cumpărarea primei locuințe este în continuare cu aproximativ £42 pe lună mai ieftin decât chiria, deși diferența s-a redus.
Conform Halifax, cei care cumpără pentru prima dată o locuință în UK pot plăti în mod normal aproximativ £971 pe lună pentru o casă cu trei dormitoare, în timp ce chiriașii cheltuiesc aproximativ £1.013. Diferența actuală de aproximativ £500 pe an între cumpărare și închiriere este în scădere față de vârful atins în 2016, când proprietarii economiseau £1.567 anual. În 2021, cumpărarea unei locuințe era cu aproximativ £1.300 mai ieftină pe an decât închirierea.
Pentru a face calculele, Halifax a luat în considerare plata la creditul ipotecar, întreținerea gospodăriei, reparațiile, modificările minore și costurile de asigurare pentru proprietarii de locuințe. Banca a folosit propriile date privind prețurile locuințelor, cifrele privind creditele ipotecare de la UK Finance, precum și date de la Banca Angliei și de la Oficiul Național de Statistică. În cazul chiriașilor, a analizat plățile medii ale chiriei, utilizând date de la BM Solutions, una din diviziile băncii specializate pe investiții imobiliare.
Autorii cercetării au pornit de la faptul că valoarea medie a avansului în UK a fost anul trecut de 23%, adică £64.598, deși avansurile diferă în funcție de zona din UK în care cineva cumpără o locuință.
Cel mai mare decalaj dintre proprietari și chiriași din UK, în termeni procentuali, s-a înregistrat în Scoția. Cei care închiriază în Scoția plătesc în medie £918 pe lună, față de £727 pentru proprietarii de locuințe – o economie de 21% pentru aceștia din urmă.
La polul opus, cei care cumpără pentru prima dată o locuință în North East au nevoie în medie de un avans de £32.920 sau 19%. East of England a fost singura regiune unde cumpărarea primei locuințe este de obicei mai scumpă decât închirierea. Proprietarii de locuințe de aici trebuie să plătească în medie cu £90 mai mult în fiecare lună decât cei care închiriază.
Sofia Neagu © 17.03.2023
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected]