Ungaria este percepută ca având cel mai mare nivel de corupție în sectorul public pe ansamblul UE, în timp ce la scară mondială, țările cu cea mai slabă capacitate de control asupra corupției sunt Somalia, Siria și Sudanul de Sud, potrivit ultimului raport al Transparency International.
La polul opus, cele mai puține corupte țări sunt Danemarca, Finlanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Singapore și Suedia, datorită „instituțiilor lor democratice puternice și respectului față de drepturile omului”. Acestea au scoruri cuprinse între 83 și 90 din 100 de puncte posibile. În clasamentul Transparency International, care urmărește situația din 180 de țări, cu cât o țară are un scor mai mare, cu atât ține mai bine corupția sub control.
Cu scoruri de 42, 43 și respectiv 46 de puncte, Ungaria, Bulgaria și România se află pe ultimele locuri în UE și la mare distanță de cele trei țări scandinave aflate pe primele locuri. Luxemburg și Austria au coborât semnificativ din 2017 până acum, în timp ce Irlanda este singura țară membră a UE al cărei scor s-a îmbunătățit, notează Politico.
Pentru UE pe ansamblu, organizația anticorupție dă un scor mediu de 66, comentând: „Europa de Vest și UE reprezintă din nou regiunea cu cel mai bun punctaj în indicele mondial de percepție a corupției. Totuși, progresele au stagnat în majoritatea țărilor de mai bine de zece ani, în timp ce pârghii de influență incorecte și incoerența măsurilor anticorupție au influențat negativ situația. Schimbarea peisajului de securitate de la invazia Rusiei în Ucraina și amenințarea recesiunii care se apropie au nevoie de răspunsuri din partea guvernelor.”
Organizația a întocmit și un grafic cu țările care au urcat sau coborât cel mai mult de la o ediție la alta a topului, în perioada 2018-2022. UK și Canada sunt cele care au coborât cel mai mult în această perioadă, cu 7 poziții în top, urmate de Pakistan și Malaezia, cu 6 poziții, respectiv Austria cu 5.
UK se află acum pe locul 18 în lume, cu cel mai mic scor înregistrat vreodată, după un an marcat de controversa din jurul achizițiilor de materiale sanitare pentru pandemie și de o serie de încălcări ale codului ministerial. UK și Qatar sunt singurele două țări care au ajuns la minimele lor istorice în ediția din acest an a indicelui Transparency.
Directorul executiv al Transparency International, Daniel Bruce, spune că această evoluție negativă a UK reflectă „scăderea recentă a standardelor de corectitudine a guvernării” și ar trebui „să tragă un semnal de alarmă în Downing Street”.
Raportul vine la câteva zile după ce premierul Rishi Sunak l-a demis pe ministrul Nadhim Zahawi din guvern și din funcția de președinte al Partidului Conservator, în urma unui scandal legat de declarațiile sale fiscale.
Datele care au stat la baza indicelui arată clar că directorii de companii și numeroși experți sunt îngrijorați de controalele insuficiente privind abuzul funcției publice și consideră din ce în ce mai mult corupția și mita ca fiind o problemă reală în UK”, a declarat Bruce pentru Sky News.
„Acesta este cel mai puternic semnal de până acum că scăderea standardelor de corectitudine în UK a început să fie observată pe scena mondială”, arată Bruce.
Definiția Transparency pentru corupție se concentrează pe exemple specifice care implică funcționari publici, de la mită la deturnarea de fonduri publice, precum și pe capacitatea guvernelor de a limita corupția în sectorul public. Indicele folosește date din sondaje bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse surse, inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial, clasificând țările în funcție de nivelul de corupție perceput.
Teofil Ștefănescu © 02.02.2023
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected]