4.1 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022

Condiții mai stricte pentru acordarea de Universal Credit în UK

Publicat peGuvernul va înăspri regulile privind dreptul la ajutoare sociale pentru lucrătorii part-time, impunându-le să lucreze mai multe ore sau să facă eforturi de a-și crește veniturile.

Solicitanții de ajutoare sociale care lucrează până la 15 ore pe săptămână vor trebui să ia măsuri active de a-și crește veniturile, în caz contrar riscând să piardă dreptul la sumele încasate acum de la stat. În prezent, pragul încă este de nouă ore de lucru, iar de săptămâna viitoare urmează să fie de 12 ore, prag stabilit de guvernul Boris Johnson. Acum, pragul de ore lucrate se va majora și mai mult, la 15 ore pe săptămână.

Această majorare, care se va aplica din ianuarie 2023, va afecta aproximativ 120.000 de beneficiari de Universal Credit, dintr-un total de circa 5,5 milioane. Ea are însă rolul de a semnala o nouă ofensivă a Ministerului de Finanțe pentru a stimula ocuparea locurilor de muncă vacante, în condițiile în care multe sectoare se confruntă cu un deficit mare de personal, scrie The Guardian.

Solicitanții de ajutoare sociale care lucrează până la 15 ore pe săptămână pe salariul minim intră așadar în regimul de sprijin intensiv pentru găsirea unui job, adică trebuie acum să participe la ședințe regulate în rețeaua de Jobcentres, să se întâlnească regulat cu instructorul lor de muncă (work coach) și să ia măsuri active de a-și crește veniturile, în caz contrar riscând să li se reducă ajutoarele primite. Instructorii de muncă le vor cere să-și ia angajamente care să reflecte felul cum își caută de lucru: să aplice la joburi, să participe la interviuri sau să-și mărească numărul de ore lucrate.

Regimul de sprijin intensiv pentru găsirea unui job se va aplica și celor care câștigă lunar doar 494 de lire sau mai puțin din salariu și beneficii. În sistemul de până acum, doar cei cu venituri de 355 de lire pe lună sau mai puțin trebuiau să respecte cerințele acestui regim.

Noile reguli vor fi aplicate peste tot în UK, însă unele categorii vor rămâne scutite de riscul reducerii ajutoarelor, inclusiv persoanele care nu pot lucra din cauza unei boli de lungă durată sau a unui handicap.

Ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng a anunțat, în cadrul „mini-bugetului” prezentat vineri, și un nou sprijin pentru a aduce pe piața muncii persoanele de peste 50 de ani, care vor beneficia de suport personalizat prin instructorii de muncă. Statisticile au arătat că după pandemie a crescut brusc inactivitatea economică în acest grup de vârstă, un număr semnificativ dintre cei care și-au dat demisia ori au încetat să-și mai caute de lucru invocând stresul sau probleme de sănătate mintală.

„Piața noastră a locurilor de muncă este remarcabil de rezistentă, dar nu este perfectă”, a declarat Kwarteng înainte de anunț.

Șomajul este la este la cea mai scăzută rată din ultimii aproape 50 de ani, dar numărul mare de locuri de muncă vacante existente și creșterea ponderii persoanelor inactive limitează creșterea economică”, a declarat Kwarteng.

Ministrul estimează că revenirea la nivelurile de ocupare pe piața muncii a categoriilor de vârstă peste 50 de ani „ar putea majora creșterea economică a UK cu până la 1%”. Estimarea este importantă, având în vedere că Banca Angliei a anunțat joi că UK a intrat deja în recesiune. Mai exact, economia a scăzut cu 0,1% în perioada aprilie-iunie și urmează un nou trimestru de scădere, ceea ce corespunde cu definiția recesiunii, care înseamnă două trimestre consecutive de scădere economică, arată Reuters.

Matei Chivu © 23.09.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri