13 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Cu ce te poate ajuta farmacistul când nu ai acces la medicul de familie în UK

Publicat peMulți au probleme să obțină o programare la medicul de familie, ceea ce îi determină pe unii din cei care nu pot avea acces la medic să se îndrepte spre secțiile de primiri urgențe ale spitalelor, unde așteaptă ore întregi să fie consultați.

Un studiu publicat săptămâna trecută a constatat că peste un milion de locuitori din Anglia trebuie să aștepte mai mult de o lună pentru a consulta un medic, iar aproape una din șase persoane care încearcă să își facă o programare la medicul de familie nu reușește s-o obțină.

În ultimii ani însă, farmaciștii au început să ofere mai multe servicii pentru care, până acum, ar fi fost nevoie de programare la medicul de familie.

Sumaiya Patel, farmacist la Pharmacy2U, a prezentat pentru The Sun principalele șase subiecte de sănătate pentru care farmacistul te poate ajuta atunci când nu poți ajunge la medicul de familie.

1. Tuse, răceală și gripă

„Dacă te lupți cu simptomele tusei, răcelii sau gripei, farmacistul poate să-ți recomande medicamente și să-ți dea sfaturi de sănătate care te pot îndruma”, explică Patel.

Cu toate acestea, trebuie reținut că orice tuse persistentă, răceală sau gripă care durează mai mult de trei săptămâni ar trebui să fie cercetată și diagnosticată de medicul de familie.

2. Gestionarea greutății

Farmaciștii îi pot îndruma pe adulții care suferă de obezitate către un program online de douăsprezece săptămâni de gestionare a greutății în cadrul NHS.

„Oamenii pot începe programul în termen de 10 zile de la vizitarea farmaciei locale, ceea ce le permite să primească sprijin pentru scăderea în greutate, inclusiv coaching individual din partea unui expert în slăbire”, afirmă farmacista.

3. Contracepția de urgență

Farmaciștii pot prescrie contracepție de urgență în cazul celor care au avut relații sexuale neprotejate.

„Poți avea acces la pilula contraceptivă de urgență în majoritatea farmaciilor locale, care te pot sfătui cu privire la cea mai potrivită opțiune pentru tine și pot oferi orice ajutor sau sprijin de care ai putea avea nevoie”, precizează Patel.

4. Interacțiunile dintre medicamente

Farmaciștii sunt în măsură să vă verifice medicamentele în locul tău, pentru a se asigura că toate acestea pot fi luate în siguranță în același timp.

„Dacă suspectezi că unele medicamente pe care le iei ar putea intra în conflict între ele și astel să te confrunți cu efecte secundare, un farmacist poate verifica aceasta pentru tine și poate să ajute medicii să aleagă eventual un alt medicament care ar putea fi mai potrivit”, spune ea.

5. Vaccinările

O serie de vaccinuri sunt adesea disponibile la farmaciile locale, inclusiv cele contra Covid-19, a gripei sezoniere, precum și vaccinurile care se cer înaintea unor călătorii.

„De obicei, există posibilitatea vaccinării atât cu programare prealabilă, cât și fără programare, așa că verifică la farmacia locală, ca să te asiguri că te poți vaccina acolo.”

6. Erupțiile cutanate

Farmaciștii pot ajuta, de asemenea, la identificarea și tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii.

„Putem oferi tratamente sau chiar modificări ale stilului de viață care pot fi făcute pentru a gestiona astfel de afecțiuni”, adaugă Sumaiya Patel.

Dacă observi o erupție sau o iritație a pielii, sau dacă ai nevoie de o evaluare suplimentară, farmacistul îți va spune dacă ar fi sau nu necesară o vizită la medicul de familie.

Constantin Bunea © 12.08.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri