Încetinirea activității de pe piața imobiliară din UK a afectat activitatea de construcții în luna noiembrie, în condițiile în care comenzile pentru lucrări noi au scăzut din cauza îngrijorărilor privind perspectivele economiei.
Activitatea constructorilor de locuințe a stagnat în noiembrie, iar sectorul de construcții în ansamblu a reușit să crească doar datorită unei performanțe mai bune a construcțiilor comerciale.
Cel mai recent indice S&P Global/CIPS pentru activitatea de construcții, bazat pe sondajul în rândul directorilor de achiziții din companii, reflectă această atare de spirit. Indicele a scăzut la 50,4 în noiembrie, cel mai slab scor din ultimele trei luni și în scădere de la 53,2 în octombrie. Orice rezultat sub 50 indică o scădere a activității, iar orice rezultat peste 50 indică o creștere.
Scorul sondajului scăzuse în iulie la cel mai mic nivel din ultimele 26 de luni, de 48,9. Analiștii se așteptau acum la o încetinire a creșterii în noiembrie, dar numai până la 52, potrivit unei medii a estimărilor furnizate de Pantheon Macroeconomics și citată de PA Media.
Explicația acestei situații stă în perspectiva recesiunii cu care se confruntă economia UK, cu ratele dobânzilor și inflația în creștere, care scad accesibilitatea locuințelor noi.
Noile proiecte rezidențiale au scăzut ca răspuns la creșterea ratelor dobânzilor; o serie de vânzări au fost anulate și la îngrijorările legate de perspectivele economiei”, a comentat Tim Moore, director economic la S&P Global Market Intelligence.
Creșterea construcțiilor a fost în mare parte limitată la segmentul comercial, singurul sector unde activitatea a continuat să crească, deși viteza de expansiune a încetinit față de situația din sondajele anterioare. În ce privește lucrările de infrastructură și inginerie civilă, lipsa de lucrări noi care să înlocuiască proiectele finalizate a dus la o nouă scădere a acestui sector.
Pe de altă parte, managerii din construcții arată că povara medie a costurilor a crescut brusc în noiembrie, împreună cu un salt al prețurilor la energie și o scădere a ofertei de bunuri și forță de muncă, relatează Bloomberg.
Tensiunile din lanțul de aprovizionare cu materiale de construcții și materii prime fac să crească termenele de execuție a lucrărilor și împing prețurile în sus, a constatat sondajul S&P. Așteptările privind creșterea activității au continuat să scadă în noiembrie. Cu excepția pandemiei, această percepție pesimistă a egalat cele mai slabe niveluri de la criza financiară globală din 2008.
Este de notat însă că presiunile asupra costurilor sunt însă mult mai mici decât au fost în toate sondajele din ianuarie 2021 până acum, a constatat sondajul, pentru că scumpirea materiilor prime s-a relaxat într-o oarecare măsură.
„Micul avans al activității din noiembrie nu înlătură temerile constructorilor cu privire la viitor, dacă ne uităm că optimismul a scăzut la același nivel ca în decembrie 2008, în timpul ultimei recesiuni. Această viziune este alimentată în parte de penuria continuă de materiale esențiale, cum ar fi oțelul și lemnul, împreună cu lipsa de forță de muncă calificată, în condițiile în care angajările au crescut în cel mai lent ritm din februarie 2021”, remarcă John Glen, economist-șef la Chartered Institute of Procurement & Supply (CIPS).
Sofia Neagu © 07.12.2022
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected]