5.7 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022

Cum intenționează statul să ajute chiriașii să-și cumpere mai ușor casă în UK

Publicat peGuvernul lucrează la un plan de măsuri pentru a face mai simplă obținerea de credite ipotecare pentru sute de mii de chiriași, după ce Banca Angliei a anunțat că ratele dobânzilor vor crește în perioada următoare, ceea ce ar îngreuna accesul oamenilor la credite.

The Telegraph a informat că Ministerul Finanțelor va primi în următoarele zile recomandările specialiștilor cu privire la măsurile ce vor permite extinderea accesului populației la creditele ipotecare. Una dintre ideile avute în vedere este aceea de a convinge băncile să accepte istoricul bun de plată a chiriei ca dovadă că oamenii își pot permite plata regulată a ratelor la creditul ipotecar.

Dacă vor fi adoptate, aceste măsuri ar putea contribui la susținerea pieței imobiliare, prin stimularea cererii. „Lucrăm în guvern pentru a explora ce se poate face mai mult pentru a-i ajuta pe oameni să își îndeplinească visul de a-și cumpăra prima casă”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Sursele citate de The Telegraph au precizat însă că guvernul lucra la măsurile respective încă dinainte de turbulențele de pe piețele financiare generate de noul buget anunțat de ministrul de finanțe, turbulențe care au afectat și piața imobiliară. 

Huw Pill, economistul-șef al Băncii Angliei, a declarat că o replică la reducerile importante de taxe și impozite anunțate în noul buget este de așteptat la 3 noiembrie, când banca urmează să ia o decizie privind nivelul dobânzii. Banca Angliei a anunțat că va continua să majoreze dobânda de bază pentru a combate inflația, așa încât economiștii se așteaptă acum ca dobânda să crească de la nivelul actual de 2,25% până la 6% la jumătatea anului viitor.

O dobândă de 6% ar însemna o scădere a prețurilor locuințelor între 10 și 15%, potrivit noilor estimări publicate de Capital Economics și Credit Suisse. Prin urmare, în așteptarea majorării dobânzii, mai multe bănci au început să retragă o serie de oferte de credite ipotecare, ceea ce a provocat agitație pe piață. Ulterior însă, situația s-a mai liniștit, mai ales după ce ministrul de finanțe Kwasi Kwarteng s-a întâlnit cu reprezentanții băncilor și cu investitorii din City.

În timpul campaniei electorale pentru șefia Partidului Conservator, actualul premier Liz Truss a susținut ideea de a convinge băncile să accepte istoricul bun de plată a chiriilor ca dovadă că o gospodărie poate plăti un credit ipotecar – o idee preluată de la fostul guvern Boris Johnson, care a anunțat un plan similar în luna iunie.

Echipa de campanie a lui Liz Truss a citat statistici guvernamentale care arată că, dacă băncile ar lua în considerare acest criteriu, 50% dintre chiriași și-ar putea permite un credit pentru casă, în loc de cei numai 6% care pot obține în prezent credite ipotecare pentru prima achiziție.

Dacă această politică se va dovedi atât de reușită pe cât se preconizează, alte sute de mii de persoane ar putea să treacă de la statutul de chiriaș la cel de proprietar. Anul trecut, în Anglia, 4,4 milioane de gospodării au închiriat locuințe de la proprietari privați.

În noul buget, Ministrul Kwasi Kwarteng a luat deja o măsură de stimulare a pieței imobiliare, prin reducerea taxei de timbru pentru cumpărarea de locuințe, amintește iNews. Cei care își cumpără prima dată o proprietate nu plătesc taxă de timbru până la o valoare a locuinței de 425.000 de lire.

Constantin Bunea © 30.09.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri