Fostul ministru de finanțe Rishi Sunak a devenit noul prim-ministru al UK, după ce a obținut cele mai multe voturi din partea conservatorilor și a rămas astfel singurul în competiția pentru desemnarea premierului.
Odată cu demisia premierului în exercițiu Liz Truss și cu numirea lui Rishi Sunak ca premier de către regele Charles al III-lea, începe o epocă nouă, pe care cei mai mulți economiști o estimează ca fiind una de stabilitate și austeritate, unde prioritatea nu vor mai fi reducerile de taxe și stimularea creșterii economice, ci aducerea a cât mai mulți bani la buget, tăierile de cheltuieli și lupta cu inflația.
Taxe și impozite
În timpul campaniei electorale din vară pentru șefia guvernului, Sunak s-a prezentat ca un conservator tradițional care susține o impozitare cât mai redusă, așa încât a promis să scadă rata minimă a impozitului pe venit de la 20% la doar 16%. El a insistat însă că va face asta cu maximă prudență, ceea ce înseamnă că nu se va întâmpla până la sfârșitul următoarei legislaturi, adică probabil în 2029.
Scopul lui Sunak este să se asigure că reducerile de taxe vor fi finanțate din creștere economică și nu prin împrumuturi. „Nu voi scădea niciodată impozitele într-un mod care să ducă doar la creșterea inflației”, a spus el, promițând să fie „întotdeauna sincer cu privire la problemele cu care ne confruntăm”, notează The Telegraph.
Imigrație
Sunak a anunțat tot în vară că va limita numărul de refugiați pe care UK îi va primi în fiecare an și că va face „tot ce este necesar” pentru ca programul guvernamental de transfer în Rwanda al solicitanților de azil să funcționeze.
El a promis că va înăspri criteriile de eligibilitate pentru a cere azil în UK și a afirmat că dorește să lege migrația ilegală de programele de ajutor umanitar ale UK și de acordurile comerciale, așa încât să introducă o serie de clauze care să oblige țările să primească înapoi migranții care nu primesc drept de azil în UK. „Trebuie să injectăm o doză sănătoasă de bun-simț în sistem, și asta va face planul meu”, a declarat Sunak.
Costul vieții în UK
Sunak n-a fost niciodată solicitat să se exprime concret cu privire la planurile sale pentru sprijinirea populației afectate de creșterea facturilor la energie, dar a prezentat o serie de propuneri generale. A spus că va cheltui £5 miliarde pentru a reduce TVA la facturile la energie și alte £5 miliarde pentru a-i ajuta pe pensionari și pe cei mai săraci prin intermediul sistemelor de ajutoare sociale existente, cum ar fi Universal Credit.
O problemă esențială va fi ce va face cu garanția prețurilor la energie, sistemul de subvenționare a consumatorilor care va ține prețul energiei plafonat la £2.500 până în aprilie 2023. Sunak a fost de la bun început precaut în ceea ce privește prelungirea garanției de preț dincolo de luna aprilie. Numai că dacă garanția nu va mai funcționa, ar însemna că o factură de energie pentru o gospodărie obișnuită ar putea crește la peste £4.000 în primăvara anului viitor, ceea ce ar putea duce la o creștere fulminantă a inflației. Cum prioritatea premierului este să lupte cu inflația, este de așteptat deci ca o formă de subvenționare a facturilor să existe și pe mai departe.
Anterior, Sunak garantase că ajutoarele sociale, creditele fiscale și pensiile vor crește în funcție de rata inflației, care a fost de 10,1% în septembrie. Dar, având în vedere că există un deficit bugetar uriaș de £30-40 miliarde care trebuie acoperit cât mai repede din creșteri de impozite și tăieri de cheltuieli, nu este clar încă dacă această promisiune va mai fi valabilă.
Reforma NHS
În campania din vară, Sunak a vorbit în mai multe rânduri despre risipă și birocrație, lansând ideea unui grup de lucru care să facă un plan de îmbunătățire a eficienței în NHS, incluzând taxarea pacienților cu £10 pentru programările ratate, scrie BBC.
Aceste idei sugerează că noul premier va adopta o linie dură în ceea ce privește politica de economisire a banilor alocați NHS, chiar dacă poate nu va fi vorba de reduceri de cheltuieli, ci doar va cere NHS să facă mai mult cu aceiași bani. În paralel, premierul va încerca să rezolve mai repede problema întârzierilor acumulate în tratarea pacienților, inclusiv din cauza externărilor întârziate, adică a numărului mare de pacienți care sunt gata de externare din spitale, dar nu pot din cauza lipsei de îngrijire disponibilă în comunitate.
În privința majorării contribuției la National Insurance, anulată de guvernul Liz Truss, cel care a vorbit despre ce va urma a fost Grant Shapps, actualmente ministru de interne și coordonator al campaniei lui Sunak din vară. Întrebat dacă s-ar putea reveni la majorarea contribuției, Shapps a răspuns: „Nu. Acesta s-a votat și Rishi a spus că va lăsa lucrurile așa cum sunt acum.”
Alexandra Voinescu © 25.10.2022
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică. În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK. Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected]