1 C
București
luni, 6 februarie 2023

Cum poți recupera de la statul britanic pensia neplătită a unei rude

Publicat peCirca 237.000 de pensionari au primit de la stat pensii mai mici decât li s-ar fi cuvenit, sumele restante fiind estimate la 1,5 miliarde de lire, conform Oficiului Național pentru Audit (NAO).

Inițial, Ministerul Muncii (DWP) calculase că în total ar fi fost păgubiți 134.000 de pensionari, cărora statul le datorează acum peste un miliard de euro, însă ulterior NAO a corectat statisticile, iar cifra reală ar putea fi în cele din urmă și mai mare, relatează The Mirror.

Problema afectează persoanele care au ajuns la vârsta de pensionare înainte de 6 aprilie 2016. Multe dintre aceste persoane puteau solicita o pensie de stat minimă, de 60% din valoarea unei pensii întregi, dacă soțul sau partenerul lor civil a plătit contribuții mai mari la National Insurance. Din cauza normelor sociale din deceniile anterioare, bărbații câștigau aproape întotdeauna mai mult decât femeile, ceea ce explică de ce 80% dintre persoanele care au solicitat acest avantaj erau femei care se bazau pe contribuțiile mai mari ale soților lor.

Dacă presupui că o rudă apropiată sau un părinte este în această situație și vrei să-i ajuți să-și ceară retroactiv pensia, folosește acest calculator online, prin care poți verifica dacă trebuie să primească bani în plus. Dacă este cazul să primească bani, sau dacă estimează că nu primește o pensie corectă, poți contacta serviciul de pensii al DWP (Pensions Service) direct la telefon 0800 731 0469, de luni până vineri, între orele 9.30 și 15.30.

Pentru despăgubiri, DWP acordă prioritate persoanelor care se încadrează în categoriile considerate cu risc, cum ar fi cei care sunt văduvi sau au peste 80 de ani. De asemenea, DWP spune că pensionarele ai căror soți au ieșit la pensie începând din 17 martie 2008 nu trebuie să ia nicio măsură, întrucât vor fi contactate automat de instituție.

Dacă însă ai părinți sau rude apropiate în această situație, iar ei nu mai sunt în viață, s-ar putea să ți se datoreze în medie 8.900 de lire, conform estimărilor, pentru că mulți pensionari au decedat fără să li se plătească vreodată pensia care li se cuvenea. Sumele ar putea fi chiar mai mari, încât să depășească în unele cazuri 40.000 de lire.

DWP a dat înapoi până acum banii tuturor pensionarilor pe care i-a identificat, însă mulți alții au decedat fără să primească acești bani în plus. Acum, DWP a lansat un website care permite rudelor apropiate să afle dacă membrii familiei lor nu au primit o pensie de stat corectă, astfel încât statul să afle cui mai datorează bani.

Chiar și așa, DWP estimează că doar șase din 10 pensionari neplătiți vor putea fi localizați prin intermediul acestui serviciu. „Le scriem celor despre care știm că ar putea fi afectați, ca să-i anunțăm cum se va remedia situația. Dar unii nu pot primi scrisoare de la noi, fiindcă nu avem toate informațiile despre cine este eligibil”, a declarat un purtător de cuvânt al DWP.

Ca să depui o cerere de despăgubire, trebuie să furnizezi următoarele informații despre persoana care a decedat: numele complet al acesteia, data nașterii, data decesului, ultima adresă cunoscută, inclusiv codul poștal, numele complet al soțului, soției sau partenerului civil, după caz. Cei de la DWP precizează că, dacă poți furniza și numărul de National Insurance al acestora, îi va ajuta să trateze mai rapid cererea.

Ioana Paraschiv © 13.07.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri