4.3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Cum să eviți două amenzi în weekendul Jubileului de Platină, dacă ești șofer

Publicat peCine lasă la conducerea mașinii lor un șofer care încă nu are permis riscă în anumite situații o amendă de până la 2.500 de lire, zece puncte de penalizare pe propriul carnet de conducere sau suspendarea carnetului.

Avertismentul a venit din partea experților citați de The Mirror, în condițiile în care milioane de oameni vor participa în aceste zile la petrecerile de stradă organizate cu ocazia Jubileului de Platină al reginei Elisabeta a II-a ori vor sta la pub până noaptea târziu, având în vedere că până sâmbătă inclusiv, barurile și restaurantele pot rămâne deschise până la 1 noaptea.

Mulți dintre noi vrem să ne simțim cât mai bine în aceste zile libere, mergem la un bar sau pub și poate bem ceva până târziu. Așa încât soluțiile pentru a ajunge acasă după aceea devin o preocupare importantă.

Prietenii, rudele sau cunoscuții unui șofer cursant, care nu și-a luat încă permisul, pot fi tentați să-i dea acestuia bani ca să-i ducă acasă cu mașina lor. Dacă are nevoie de bani, șoferul cursant acceptă. Însă mulți nu știu că atunci când accepți o cursă cu un șofer care nu are încă permis, indiferent cât de încrezător e în forțele lui, asta înseamnă că încă ești responsabil de controlul vehiculului”, spune Armstrong.

În această situație, scapă de amendă numai cei care pot fi considerați legal drept supraveghetori ai șoferului cursant. Supraveghetorii trebuie să aibă peste 21 de ani, să aibă carnet de conducere de cel puțin 3 ani și asigurare auto pe vehiculul respectiv, iar în plus trebuie, bineînțeles, să nu fi depășit limita legală de alcoolemie.

În Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord, limita legală de alcoolemie este 0,08%, adică 80 mg de alcool pentru fiecare 100 ml de sânge din corp. Cu alte cuvinte, sunt de ajuns două pahare mici de vin pentru ca o persoană să depășească limita permisă. 

Șoferii cursanți pot să cumpere însă asigurare temporară pentru intervale scurte, chiar și pentru o singură oră, ca să fie astfel acoperiți dacă fac activitate ocazională de taximetrie.

De asemenea, altă amendă care îi paște în zilele Jubileului de Platină pe cei ce nu cunosc legea este pentru decorarea mașinii cu steagurile Union Jack. Conform regulii 30 din Road Vehicles Regulations, șoferii trebuie să aibă în permanență vizibilitate completă a drumului și a traficului din jurul mașinii, în așa fel încât dacă orice fel de accesoriu cu care mașina e împodobită blochează parbrizul, luneta sau geamurile laterale, atunci se pot aplica amenzi, în funcție de gravitatea contravenției.

Dacă un obiect blochează parbrizul sau luneta, șoferul primește o amendă de 100 de lire pe loc, care poate crește însă la 1.000 de lire și 3 puncte de penalizare pe carnet. Regula 53 spune că dacă orice obiect atașat de mașină, cum ar fi un drapel, ar putea cădea și ar lovi o altă mașină, persoană sau participant la trafic, atunci șoferul poate primi 100 de lire amendă pe loc, iar cuantumul amenzii poate ajunge până la un maximum de 2.500 de lire și 3 puncte de penalizare.

Ioana Paraschiv © 03.06.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri