29.2 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Cum va fi afectată de război economia din UK

Publicat peConflictul din Ucraina și creșterea inflației urmează să afecteze puternic creșterea economică a UK în acest an, a calculat British Chambers of Commerce (BCC).

Conform datelor publicate vineri de BCC, economia britanică urmează să crească anul acesta cu 3,6%, față de 4,2% cât estimase în decembrie 2021. Aceasta reprezintă mai puțin de jumătate din creșterea de 7,5% înregistrată anul trecut și reflectă perspectiva mai slabă a cheltuielilor de consum, dar și o redresare mai lentă a investițiilor făcute de companii.

Cheltuielile de consum sunt estimate să fie anul acesta mai mari cu 4,4%, față de previziunea de 6,9% din decembrie, reflectând „presiunea istorică” exercitată de inflație asupra bugetelor familiilor, apreciază BCC, potrivit PA Media.

Investițiile companiilor urmează să crească anul acesta cu 3,5%, față de previziunea anterioară de 5,1%, pentru că intențiile de investiții vor fi limitate de costurile ridicate, de taxele mai mari și de scăderea încrederii de a face afaceri, atât în UK, cât și în restul Europei.

„Cea mai nouă previziune a BCC indică o deteriorare semnificativă a perspectivei economice pentru următoarele luni. Invadarea Ucrainei de către Rusia va accentua presiunile inflației asupra consumatorilor și a afacerilor și va înmulți sincopele din rețeaua mondială de aprovizionare”, a declarat Suren Thiru, economist la BCC. 

Moștenirea Covid și a Brexit înseamnă o economie în echilibru instabil, care se bazează tot mai mult pe cheltuielile consumatorilor ca motor de creștere, iar aceasta lasă UK expusă la șocurile economice externe și îi reduce potențialul productiv”, a adăugat Thiru.

Tot vineri a apărut și o estimare a Economist Intelligence Unit (EIU) din care rezultă că războiul din Ucraina va costa economia globală cel puțin 300 de miliarde de lire anul acesta.

Țările europene ar urma să fie cele mai expuse la impactul economic al agresiunii rusești, iar creșterea prețurilor la materiile prime, în special la petrol, va fi cea mai importantă amenințare la adresa economiei globale, urmată de sancțiunile contra Rusiei, care vor da peste cap rutele comerciale tradiționale.

Prețul petrolului a atins la 3 martie recordul ultimilor opt ani, la 114 dolari pe baril, iar analiștii cred că este realist să ne așteptăm ca anul acesta să ajungă la 150 de dolari pe baril. Consumatorii din UK deja au resimțit efectele, având în vedere că prețul la pompă a depășit la 2 martie pentru prima dată pragul de 150 pence pe litrul de benzină.

În același timp, prețul gazelor naturale, produs de bază în exporturile Rusiei, este așteptat să urce, ca și prețurile mărfurilor agricole și ale metalelor de bază. Potrivit EIU, trei factori vor determina evoluția prețurilor: îngrijorările privind livrările, distrugerea infrastructurii fizice și sancțiunile. EIU nu anticipează că statele occidentale vor impune o interdicție asupra exporturilor rusești de combustibili.

Impactul cel mai pronunțat al conflictului, în afara Ucrainei și a Rusiei, va fi resimțit de țările est-europene care se bazează cel mai mult pe comerțul cu Rusia, ca Lituania sau Letonia, estimează EIU.

EIU a redus previziunea de creștere economică pentru Europa în 2022, de la 3,9% la 2%. Mai bine va performa zona euro, cu o creștere de 3,7%, față de o estimare inițială de 4%.

Ioana Paraschiv © 05.03.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri