Chiriașii privați se confruntă cu o iarnă dificilă, după ce bugetul de toamnă a venit cu multe schimbări fiscale care vor influența semnificativ inclusiv piața chiriilor.
Guvernul a a stabilit o reducere eșalonată a plafonului de la care proprietarii de locuințe vor plăti impozit pe câștigurile de capital, de la £12.300 la £6.000, începând cu aprilie 2023, ceea ce va crește puternic costul pentru cei care vor să-și vândă locuințele secundare. Aceasta înseamnă că se va reduce una din sursele de bază ale ofertei de locuințe cu chirie: cei dispuși să intre pe piața buy-to-let, adică investitorii care cumpără mai multe locuințe cu intenția de a câștiga din închirierea și vânzarea lor.
Cei care vând o astfel de proprietate (închiriată sau liberă) trebuie să plătească statului impozit pe câștigurile de capital obținute dacă prețul de vânzare este mai mare decât cel la care au cumpărat-o.
Modificarea taxării pe câștigurile de capital este o altă măsură dintr-un lung șir de acțiuni ale Finanțelor din ultimul deceniu, care au redus atractivitatea investițiilor buy-to-let și ar putea avea un impact negativ asupra ofertei. Aceasta vine într-un moment când presiunile asupra pieței de închirieri nu au fost niciodată mai mari”, a comentat pentru Evening Standard Nick Whitten, de la firma imobiliară JLL.
Cererea de locuințe de închiriat în UK a crescut cu aproape 23% în ultimul an, potrivit site-ului imobiliar Rightmove, ceea ce amplifică presiunea pe o piață și așa dezechilibrată. Una din explicații este că unii dintre potențiali cumpărători de locuințe preferă acum să amâne achizițiile și să caute în schimb locuințe cu chirie, în speranța că la anul va scădea în sfârșit costul creditelor ipotecare.
Conform unui sondaj realizat de firma de asigurări Aviva în rândul celor sub 45 de ani care nu au deținut niciodată o proprietate, puțin sub jumătate dintre cei chestionați nu sunt în prezent în căutarea unei locuințe, dar intenționează să facă asta în viitor, iar alți 16% au declarat că nu au nicio intenție în acest sens. Dintre aceștia, o cincime au menționat în mod special criza costului vieții și inflația ca fiind motive pentru care cumpărarea unei case este inaccesibilă.
Datele Rightmove arată că oferta de locuințe de închiriat mai mici – garsoniere și locuințe cu două camere – a scăzut cu 4% față de anul trecut, în timp ce pentru același tip de locuințe, oferta pe piața vânzărilor a crescut cu 13%.
De când a început pandemia, numărul chiriașilor care caută o proprietate a depășit cu mult numărul de locuințe de închiriat disponibile. Piața a devenit foarte competitivă între chiriași, atât pentru a obține o vizionare, cât și pentru a încheia un contract de închiriere”, declară pentru The Guardian Amardeep Lall, șeful departamentului de închirieri de la Manning Stainton, o agenție imobiliară din Leeds și West Yorkshire.
Până la pandemie, chiriile au urmărit însă îndeaproape veniturile, creșterea chiriilor din 2005 fiind în medie de 2,5% pe an, în timp ce veniturile au crescut cu 2,4%. Potrivit unei cercetări publicate de Rightmove, chiriile cerute de proprietari au crescut chiar mai mult decât în capitală în alte orașe, inclusiv Newbury, Manchester, Cardiff, Edinburgh și Birmingham.
La Londra, o cercetare a agenției imobiliare Foxtons a arătat că în primele nouă luni ale acestui an, chiriile au crescut cu 22% față de anul trecut, chiria medie fiind acum la un nivel record de £571 pe săptămână, scrie The Guardian.
Sofia Neagu © 02.12.2022
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected]