Numărul de mașini noi fabricate în UK a ajuns la același nivel cu cea din 1956, iar companiile avertizează că industria britanică rămâne în urma concurenților săi mondiali, SUA și UE, ca urmare a subvențiilor mai mari pe care aceștia le oferă producătorilor auto.
Producția auto a scăzut anul trecut cu 10%, reprezentând cea mai slabă performanță din ultimii 66 de ani, potrivit Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), asociația producătorilor și a comercianților auto din UK.
Dificultatea de a găsi piese de schimb din cauza pandemiei și criza de semiconductori de pe piața mondială au afectat industria auto la nivel mondial, dar UK a fost afectată în plus și de închiderea mai multor fabrici.
În 2021 s-a închis fabrica Honda din Swindon, iar modelul Vauxhall Astras nu mai este fabricat la Ellesmere Port începând din aprilie 2022. Săptămâna trecută, producția de automobile locală a fost lovită și de falimentul Britishvolt, producător de baterii pentru mașini electrice. Firma plănuia să construiască o fabrică gigantică pentru fabricarea bateriilor pentru mașini electrice în Cambois, lângă Blyth, în Northumberland, dar proiectul a rămas fără bani.
Prin urmare, acum mai există în UK o singură fabrică de baterii, deținută de chinezi, lângă fabrica Nissan din Sunderland, în timp ce în UE sunt planificate sau deja în construcție 35 de fabrici, scrie BBC.
În total, UK a produs anul trecut 775.014 mașini, în scădere de la 1,3 milioane înainte de pandemie. Companiile din sector speră că industria va începe să accelereze din nou, dar că pentru a ajunge la nivelurile dinaintea pandemiei ar fi nevoie de investiții majore și de noi producători de mașini care să vină în UK.
În opinia companiilor, guvernul nu are o strategie pentru a atrage producătorii, astfel încât UK a rămas în urmă, în special în ceea ce privește acordarea de ajutoare de stat producătorilor auto. În schimb, în SUA, guvernul intenționează să ofere subvenții de miliarde de dolari producătorilor auto care creează lanțuri de aprovizionare pentru vehicule electrice în SUA.
Mike Hawes, directorul executiv al SMMT, avertizează că politica agresivă de subvenții a SUA va atrage o mulțime de investiții internaționale, ceea ce va afecta și mai mult industria britanică.
Ca reacție la politica de subvenții anunțată de SUA, Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a relaxa normele privind ajutoarele de stat, prin extinderea programelor de redresare post-pandemie și prin noi programe de stimulare a tehnologiilor verzi.
Unul dintre beneficiile Brexit ar fi trebuit să fie faptul că UK scapă de regulile impuse de UE la acordarea ajutoarelor de stat, care limitau sumele pe care guvernele le puteau acorda industriilor considerate prioritare pentru dezvoltarea fiecărei economii. Hawes se teme însă că UK s-ar putea afla acum în situația de a oferi mai puțin sprijin industriei auto decât înainte de a părăsi UE.
Șeful SMMT a cerut o strategie urgentă pentru a accelera producția de baterii și trecerea la vehiculele electrice, adăugând că UK este foarte bine plasată pentru a reuși în acest domeniu, având în vedere forța sa de muncă bine calificată și expertiza în inginerie. „Trebuie să rămânem pe primul loc, asigurându-ne că avem o serie de măsuri care să atragă investițiile”, spune Hawes.
Guvernul susține că este decis să se asigure că UK rămâne o destinație de top la nivel mondial pentru producția de automobile.
„Suntem hotărâți să ne asigurăm că UK rămâne una dintre cele mai atractive țări pentru producția de automobile. Succesul nostru este evidențiat de investiția de £1 miliard de la Sunderland în 2021. Construim un program major de investiții pentru a consolida lanțul nostru de aprovizionare și a crea locuri de muncă”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.
Investiția de la Sunderland se referă la planul companiei japoneze Nissan de a construi aici un centru de producție pentru vehicule electrice, care ar crea peste 6.000 de locuri de muncă, printr-o nouă fabrică de baterii pentru vehicule electrice în 2025, o facilitate de reciclare și lansarea unui nou model de vehicul electric. The Guardian a scris atunci că guvernul a oferit Nissan o subvenție de £100 milioane.
Teofil Ștefănescu © 27.01.2023
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected]