15.9 C
București
luni, 20 martie 2023

De ce populația din UK trebuie să consume cu 30% mai puțină sare

Publicat pe



Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că în țările cu venituri ridicate, cum ar fi UK, cea mai mare parte din consumul de sodiu provine din alimentele procesate, care conțin multă sare, astfel încât este necesar ca populația să-și scadă consumul de sare cu 30% până în 2030, ca măsură de sănătate publică.

Se știe că prea multă sare crește riscul de hipertensiune arterială, care este legată de bolile de inimă și de accidentele vasculare cerebrale. Hipertensiunea arterială afectează aproximativ o treime dintre adulții din Anglia.

Conform unui nou raport al OMS, statele trebuie să se facă mai mult pentru a reduce cantitatea de sare consumată de oameni, inclusiv atunci când se adaugă sare la masă sau atunci când este inclusă în alimente gata preparate. Potrivit OMS, punerea în aplicare a principalelor recomandări ale raportului „poate salva peste două milioane de decese până în 2025 și șapte milioane până în 2030”.

Comitetul consultativ științific pentru nutriție (Scientific Advisory Committee on Nutrition –SACN) recomandă deja ca adulții din UK să nu consume mai mult de 6 g de sare pe zi, însă sondajul național privind dieta și nutriția publicat în 2020 a arătat că adulții consumă mult mai mult, respectiv 8,4 g pe zi.

Public Health England a publicat în 2020 o serie obiective voluntare de reducere a cantității de sare din alimente, care trebuie atinse de producători până în 2024. Acestea includ obiective specifice de reducere a sării într-o serie de produse, inclusiv carne, chipsuri și gustări, cereale, pâine, mâncăruri gata preparate și sosuri, scrie Evening Standard.

Producătorii trebuie deja, prin lege, să menționeze cantitatea de sare conținută într-un produs alimentar pe partea din spatele ambalajului, deși adăugarea etichetei nutriționale pe partea din față a ambalajului este voluntară.

Noul raport al OMS susține însă că obiectivele voluntare nu sunt suficiente, astfel încât a îndemnat mai multe state să introducă restricții obligatorii pentru a proteja sănătatea publică.

În 2013, toate cele 194 de state membre ale OMS, inclusiv UK, s-au angajat să scadă consumul de sodiu cu 30% până în anul 2025. Raportul susține însă că lumea nu este pe calea cea bună spre atingerea acestui obiectiv, pentru că doar 3% din populația lumii este protejată de politici obligatorii de reducere a sodiului.

Dietele nesănătoase sunt una dintre principalele cauze de deces și boală la nivel mondial, iar consumul excesiv de sodiu este unul dintre principalii vinovați”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS afirmă că statele ar trebui să se asigure că în contractele de furnizare a alimentelor se limitează sarea în instituțiile publice, cum ar fi spitalele, școlile, locurile de muncă și căminele de bătrâni.

„Din 2013 până acum, progresele au fost lente și doar câteva țări au reușit să scadă consumul de sodiu al populației, dar nimeni nu a reușit să atingă obiectivul. Ca atare, luăm în considerare prelungirea obiectivului până în 2030”, arată raportul OMS.

Raportul a solicitat ca statele să facă mai multe eforturi de reducere a sării din alimente, generalizarea etichetei nutriționale pe partea din față a ambalajului, pentru a-i ajuta pe consumatori să ia decizii mai bune, și organizarea unor campanii publicitare de masă pentru „a modifica comportamentul consumatorilor”.

Aportul ridicat de sare contribuie la hipertensiunea arterială, care este asociată cu aproximativ jumătate din toate atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale din UK. Acest nou raport important al OMS evidențiază beneficiile potențiale enorme pe care le-ar avea accelerarea reducerii consumului de sare”, a declarat pentru PA Media John Maingay, director în cadrul British Heart Foundation.

„UK a făcut pași în direcția bună, cu etichetarea nutrițională a produselor, dar trebuie să analizăm urgent trecerea la amplasarea etichetei pe partea din față a ambalajelor, pentru a ne ajuta să atingem obiectivele asumate de UK și de comunitatea internațională și pentru a proteja mai bine sănătatea cardiacă a națiunii”, adaugă Maingay.

Constantin Bunea © 14.03.2023






Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri