Salariile reale din UK continuă să scadă, în timp ce lucrătorii din Germania și Franța au parte de creșteri ale veniturilor, arată noile date publicate de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), din care fac parte economiile dezvoltate.
Conform acestor date, UK este singura țară europeană din G7, grupul principalelor economii ale lumii, în care veniturile reale, cele calculate după ajustarea la inflație, au continuat să se diminueze anul trecut, scrie The Telegraph.
Venitul mediu real în UK a scăzut cu 0,6% în perioada iulie – septembrie 2022, în condițiile în care scumpirile rapide din economie au redus drastic puterea de cumpărare. În schimb, în toate țările OECD pentru care au fost disponibile date, veniturile reale au crescut cu 0,2%.
Populația din Germania, Franța și Italia a avut parte de o majorare a veniturilor reale, familiile franceze având cea mai mare creștere a puterii de cumpărare, cu 0,8%. Veniturile reale au stagnat în SUA și au scăzut ușor în Canada în această perioadă, în timp ce UK a suferit cea mai abruptă scădere din toate statele OECD.
Inflația ridicată a fost explicația pentru lovitura dată puterii de cumpărare a gospodăriilor britanice, arată OECD. În UK, inflația a fost de 8,7% în perioada iulie – septembrie, în timp ce în Germania a fost de 8,5%, în Italia de 8,4% și în Franța de numai 5,9%.
O analiză separată a Oficiul Național de Statistică (ONS) arată că UK trece în prezent prin cea mai mare pierdere a puterii de cumpărare de la criza petrolului din anii 1970. Lucrătorii din sectorul public au fost cei mai afectați, arată ONS, deși cei din sectorul privat au înregistrat și ei o reducere a veniturilor reale.
În general, UK este una dintre puținele țări unde venitul real pe cap de locuitor n-a reușit încă să depășească nivelurile dinainte de pandemie. „Prețurile de consum ridicate au continuat să reducă veniturile reale pe cap de locuitor, care au scăzut cu 3,9%” din 2019 până în prezent, indică OECD.
Veniturile reale n-au reușit să se redreseze în urma pandemiei nici în Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Portugalia și Spania.
Aceste date măresc presiunea asupra Băncii Angliei și a premierului Rishi Sunak pentru a lua măsuri care să frâneze creșterea prețurilor, mai ales ținând cont că Sunak și-a anunțat ca obiectiv pentru 2023 să reducă la jumătate inflația, adică s-o aducă de la 10,5%, cât a fost în decembrie, la circa 5%.
În privința economiei britanice, aceasta a evitat la limită intrarea în recesiune, adică într-o serie cu mai multe trimestre de scădere, după ce același ONS a anunțat vineri că economia a stagnat în perioada octombrie – decembrie, adică a avut creștere zero și nu scădere.
Pentru populație însă, aceasta nu înseamnă foarte mult, având în vedere că „acest an va fi oricum resimțit ca o recesiune pentru mulți, indiferent de datele statistice”, după cum spune Paula Bejarano Carbo, economist al National Institute of Economic and Social Research (NIESR), citată de Politico.
Calculele NIESR prevăd că, deși UK va evita probabil recesiunea în 2023, în schimb va avea o creștere economică „anemică”, însoțită de o creștere a sărăciei, astfel încât pentru un sfert dintre gospodării, facturile la energie și alimente vor depăși venitul disponibil în 2023-24. Anul trecut, raportul era de una din cinci gospodării.
Constantin Bunea © 10.02.2023
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected].