Guvernul a comandat o investigație oficială legată de rețeaua socială TikTok, pe fondul îngrijorărilor că aceasta ar reprezenta un risc la adresa securității naționale și a datelor personale ale utilizatorilor din UK.
Tom Tugendhat, secretar de stat în Home Office responsabil cu securitatea națională, a declarat că așteaptă rezultatele analizei pe care o va face Centrul Național de Securitate Cibernetică, după care va lua o decizie cu privire la această „problemă extrem de importantă”. El nu exclude impunerea unei interdicții totale de folosire a TikTok în UK în urma acestei analize, scrie The Independent.
Sub presiunea unor parlamentari, premierul Rishi Sunak a lăsat să se înțeleagă la rândul său că UK ar putea urma exemplul SUA și UE, interzicând folosirea TikTok pe telefoanele și dispozitivele guvernamentale, în contextul înrăutățirii relațiilor cu China. Sunak a declarat că UK va „analiza ceea ce fac aliații noștri” pentru a lua o decizie.
Tom Tugendhat a fost întrebat la Times Radio dacă ar merge mai departe și ar ordona o interdicție totală a TikTok, așa cum au decis India și fostul președinte american Donald Trump. Interdicția decisă de Donald Trump, pe motiv că astfel vrea să evite ca guvernul Chinei să aibă acces la datele utilizatorilor americani, a fost întâmpinată însă cu o serie de contestații juridice și nu a intrat niciodată în vigoare, iar apoi a fost revocată de succesorul său la Casa Albă, Joe Biden.
„Examinarea diferitelor aplicații pe care oamenii le au pe telefoane și a implicațiilor acestora pentru ei este o chestiune extrem de importantă și am cerut Centrului Național de Securitate Cibernetică să analizeze asta”, a răspuns oficialul.
Presat de jurnaliști să spună dacă s-ar putea ajunge la o interzicere completă a aplicației TikTok, Tugendhat a răspuns: „Vom reacționa în funcție de provocările cu care ne confruntăm, de amenințările cu care ne confruntăm. N-o să vă dau un răspuns până când nu voi ști care sunt riscurile.”
Este clar că, pentru mulți tineri, TikTok este acum o sursă de știri. Este important să știm cine accesează datelor personale ale utilizatorilor din UK.”, a comentat apoi Tugendhat într-un interviu pentru Sky News.
TikTok susține de mult timp că guvernul de la Beijing nu are acces la datele utilizatorilor occidentali colectate de aplicația sa, dar legislația chineză privind serviciile de informații cere firmelor să ajute Partidul Comunist atunci când este solicitat.
„Am fi dezamăgiți de o astfel de interzicere în UK. Am început să punem în aplicare un plan pentru a proteja și mai bine datele utilizatorilor noștri europeni, care include stocarea datelor utilizatorilor din UK în centrele noastre europene de date, precum și un control mai drastic al accesului la date, inclusiv o supraveghere independentă de către terți a abordării noastre”, a reacționat TikTok.
Contul TikTok al parlamentului britanic a fost închis anul trecut, după ce parlamentarii au exprimat îngrijorări cu privire la legăturile firmei cu China. În ce privește guvernul, purtătorul de cuvânt a refuzat să comenteze mai mult, dar nici nu a putut exclude o eventuală interzicere a TikTok.
„Centrul Național de Securitate Cibernetică furnizează regulat informări de securitate și consiliere ministerelor, în scop de protecție contra celor mai noi amenințări”, a comentat purtătorul de cuvânt al guvernului.
Constantin Bunea © 15.03.2023
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected]