Ziua Internațională a Copilului este marcată în acest an de Consulatul General al României la Londra prin sprijinirea cetățenilor români minori din UK care doresc să își reînnoiască pașaportul sau să aplice pentru primul pașaport, prin evenimentul denumit „Ziua micului călător”.
Pentru ziua de miercuri, 31 mai, Consulatul General al României la Londra a pus la dispoziția micilor călători 200 de sloturi pentru programare pentru documente de călătorie (pașapoarte).
Copiii și părinții sunt invitați să ia parte la „Ziua micului călător” în limita locurilor disponibile. Toate aceste servicii se adresează în mod exclusiv minorilor și se vor realiza doar pe bază de programare prealabilă obținută prin intermediul sistemului informatic Econsulat.ro.
Funcționarii diplomatici fac apel către cei interesați să nu ocupe locurile disponibile dacă nu există siguranța că se pot prezenta la sediul oficiului consular.
Prezenţa personalăa solicitanţilorla Secţia consulară a a Ambasadei României la Londra este obligatorie, întrucât este necesară preluarea datelor biometrice, adică fotografierea şi preluarea amprentelor digitale. De asemenea, cel puțin unul dintre părinți trebuie să aibă deja pașaport cu domiciliul în UK sau să solicite, odată cu minorul, eliberarea unui asemenea pașaport.
Secţia consulară a Ambasadei României la Londra este competentă să proceseze cererile de pașapoarte și să preia datele solicitanților, iar acestea se transmit automat în România în sistem electronic securizat. Cererile de pașapoarte se aprobă de autoritățile din România, iar pașapoartele sunt confecționate în România.
Paşapoartele electronice nu se eliberează în regim de urgenţă. Termenul de eliberare a paşaportului simplu electronic românesc este de 60 de zile lucrătoare pentru aplicanții din spațiul non-UE. Poți verifica aici dacă pașaportul a sosit la Secția consulară.
Paşapoartele vechi aflate în curs de valabilitate pot fi returnate solicitanților la cerere şi pot fi folosite până la ridicarea paşaportului nou.
Cererea privind eliberarea paşaportului simplu se depune de minor și de ambii părinţi, de părintele supravieţuitor, de părintele căruia i-a fost încredinţat minorul prin hotărâre rămasă definitivă şi irevocabilă, sau, după caz, de reprezentantul legal.
Cererea privind eliberarea paşaportului simplu pentru minori poate fi formulată doar de către unul dintre părinţi atunci când se află în posesia unei declaraţii de acord din partea celuilalt părinte, autentificată în ţară de către notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României.
Atunci când, din motive obiective, niciunul dintre părinţi nu se poate prezenta pentru a depune cererea, aceasta poate fi formulată de către o persoană împuternicită de părinţi, prin procură specială. Procura specială / declarația de…