10.6 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022

Din ce alte țări intenționează UK să procure petrol și gaze pentru a evita sursele rusești

Publicat pePremierul Boris Johnson a discutat cu liderii țărilor exportatoare de petrol din Golf despre securitatea energetică, dar nu a obținut nicio promisiune din partea lor că vor crește producția de petrol pentru a limita creșterea prețurilor.

Johnson a fost miercuri la Abu Dhabi și Riyad, intenționând să obțină garanții de la șeicii din Emirate și Arabia Saudită privind livrări mai mari de petrol și o creștere a presiunii asupra liderului rus Vladimir Putin în contextul invaziei din Ucraina. „Lumea trebuie să se dezvețe de dependența de hidrocarburi rusești și să blocheze petrolul și gazele din Rusia. Arabia Saudită și Emiratele sunt parteneri internaționali esențiali în acest efort”, spusese Johnson înainte de întâlnirile cu liderii de acolo.

Întrebat ulterior de Reuters dacă a obținut promisiuni pentru livrări mai mari, care ar duce la stabilizarea prețurilor pe piață, Johnson a răspuns: „Cred că ar trebui să discutați cu saudiții despre asta. Dar cred că am ajuns la o înțelegere că este nevoie de stabilitate pe piața globală de petrol și gaze.”

Până în prezent, liderii din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au respins și cererea SUA de a crește producția pentru a contracara scumpirea țițeiului din cauza temerii referitoare la oprirea exporturilor rusești de petrol. 

Cele două state din Golf sunt printre puținii exportatori de petrol din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) care au capacitate suficientă de a crește producția și deci de a contracara posibilele pierderi de livrări din Rusia. Ambele au arătat însă până acum o atitudine neutră între aliații din Occident și Rusia. OPEC a crescut treptat livrările în fiecare din ultimele luni cu 400.000 de barili pe zi, dar nu au dorit să acționeze mai mult de atât.

Boris Johnson a declarat anterior că „a venit vremea să facem noi pariuri importante pe energia nucleară” pentru a pune capăt „dependenței UK de petrolul și gazul din Rusia”, indicând că guvernul va lua măsuri de creștere a producției de energie din Marea Nordului.

Johnson a promis că va prezenta spre sfârșitul acestei luni noua strategie de securitate energetică a UK, care va detalia modul cum țara va ajunge la independența energetică. Documentul va pune un accent deosebit pe impulsionarea producției de energie din surse regenerabile, în special din ferme eoliene, confirmând că UK își păstrează angajamentul de a atinge obiectivul neutralității climatice („net zero” – zero emisii poluante) până în 2030.

Strategia urmează să promoveze și dezvoltarea unor capacități de producere a energiei din surse nucleare, atât prin reactoare mari, cât și prin reactoare mici, modulare. De asemenea, pe termen scurt va fi majorată producția de petrol și agze din Marea Nordului.

„Este o nebunie că noi importăm petrol și gaze din Rusia, când avem propriile noastre resurse în Marea Nordului. E momentul să dăm investitorilor mai multă încredere în hidrocarburile britanice”, a scris Johnson în The Telegraph.

În același timp, Johnson are în vedere și o posibilă renunțare la interdicția în vigoare din 2019 privind extragerea de gaze de șist prin fracturare hidraulică, a informat Financial Times. Ministrul pentru afaceri, Kwasi Kwarteng, a declarat că „guvernul a fost mereu deschid la ideea de acceptare a fracturării hidraulice, dacă aceasta se poate face într-un mod sigur și sustenabil”.

Alexandra Voinescu © 17.03.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri