10.6 C
București
miercuri, 5 octombrie 2022

Economia UK continuă să își revină neașteptat de bine post-Covid

Publicat peBursa din Londra a avut vineri avansul cel mai mare din ultimele trei luni, după ce datele statistice au arătat o creștere solidă a economiei UK după șocul produs de varianta Omicron.

Economia a crescut în ianuarie cu 0,8% față de decembrie, după o scădere în decembrie față de noiembrie cu 0,2%. Aceasta înseamnă că performanța economică a UK este acum cu 0,8% peste nivelul dinainte de pandemie, a comunicat vineri Oficiul Național pentru Statistică.

Toate sectoarele, inclusiv cele lovite de restricții în decembrie, și-au revenit bine, incluzând comerțul, restaurantele, cateringul, tehnologia informației. Deși au persistat probleme cu aprovizionarea, atât producția din construcții, cât și cea din industrie au crescut pentru a treia lună consecutiv”, a comentat Darren Morgan, director în cadrul ONS.

Economiștii prevăzuseră o creștere a produsului intern brut cu doar 0,1%, arată The Independent.

Ministrul de finanțe Rishi Sunak a comentat că economia are acum în față o perioadă de „incertitudine semnificativă”, din cauza războiului din Ucraina.

Știm că invadarea Ucrainei de către Rusia creează incertitudine semnificativă și vom continua să monitorizăm impactul ei asupra UK, dar este vital să fim alături de poporul ucrainean, pentru a afirma valorile noastre comune de libertate și democrație și să ne asigurăm că Putin eșuează”, a afirmat ministrul, conform Reuters.

Sunak va face la 23 martie o prezentare a situației economice însoțită de o estimare a necesarului de îndatorare publică a UK. Surse din minister afirmă că ministrul va rezista apelurilor de a lua măsuri de protecție socială sporite, în condițiile în care unii analiști prevăd o inflație care va ajunge chiar la 10% în următoarele luni. Motivul este că acum finanțele publice sunt într-o situație mai puțin favorabilă decât la începutul pandemiei, când guvernul și-a putut permite să inițieze programul de „furlough” prin care au fost subvenționate salariile celor trimiși în șomaj tehnic.

„Am trecut printr-o criză care se întâmplă o dată într-o generație, iar acum tocmai am intrat în alta. Posibilitățile de a lua măsuri sunt limitate, și nu am văzut niciodată prețurile petrolului la nivelul la care au ajuns acum”, a comentat o sursă din Finanțe pentru The Guardian.

Una din măsurile avute în vedere de Sunak ar fi să crească ajutoarele sociale cu mai mult de 3,1%, cât a fost prevăzut în bugetul de toamna trecută. „Ministrul nu poate proteja toată țara de șocul economic al prețurilor la energie, dar poate decide cine să poarte povara. Prioritatea lui ar trebui să fie să se asigure că ajutoarele sociale nu scad în termeni reali cu 10 miliarde de lire în raport cu costul vieții”, a afirmat Torsten Bell, directorul Resolution Foundation.

Altă măsură posibilă ar fi să reducă și mai mult „taper rate” (suma din Universal Credit retrasă pentru fiecare liră pe care o câștigă un lucrător peste nivelul alocației – Work Allowance), după ce din decembrie aceasta a fost redusă cu 8%, de la 63% la 55%. Aceasta ar însemna că fiecare beneficiar de Universal Credit va putea încasa mai mult pe măsură ce venitul lui din muncă se majorează. 

Comercianții de produse petroliere au cerut și ei guvernului să reducă la jumătate TVA pe combustibili, ca să fie redusă astfel presiunea pe consumatori, după ce joi prețul benzinei a atins un nou record, la o medie de 161,1 pence pe litru. Vineri însă, perspectiva părea ceva mai relaxată, după ce prețul mondial al țițeiului a scăzut de la un nivel maxim de 139 dolari pe baril în 7 martie la 109 dolari în 9 martie.

Teofil Ștefănescu © 12.03.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri