7.3 C
București
vineri, 24 martie 2023

Familiile din UK vor beneficia de mai multe ore gratuite de îngrijire a copiilor la grădiniță

Publicat peGuvernul a aprobat o extindere a serviciilor gratuite de îngrijire a copiilor pentru părinții cu copii de un an și doi ani, cu scopul de a stimula părinții să se întoarcă la muncă mai repede.

Planul include 30 de ore pe săptămână gratis de îngrijire a copiilor pentru părinții din Anglia cu copii din între 9 luni și 2 ani. În prezent, pentru această gratuitate sunt eligibili doar părinții cu copii de trei și patru ani.

Va fi suplimentată și finanțarea pentru actualul program gratuit de îngrijire a copiilor de trei ani până în 2024-25, cu un total de £288 milioane, a scris The Guardian.

Tariful orar pe care guvernul îl plătește furnizorilor de servicii de îngrijire a copiilor va fi și el majorat, iar consiliile locale vor primi mai mulți bani pentru a înființa servicii de afterschool începând cu septembrie 2024.

Ministrul finanțelor, Jeremy Hunt, a acceptat și să modifice raportul numeric obligatoriu între personal și copii, astfel încât legea să permită un îngrijitor la fiecare cinci copii de doi ani, în loc de patru copii, în încercarea de a reduce costurile.

Pachetul de sprijin pentru îngrijirea copiilor aprobat de guvern, cu un cost estimat la £4 miliarde, vine pe fondul preocupărilor legate de costul împovărător al îngrijirii copiilor pentru familii, în condițiile crizei costului vieții. Guvernul speră ca astfel să ajute mai mulți părinți să se întoarcă la locul de muncă în primii ani după nașterea copiilor.

Ministerul Finanțelor a anunțat deja planurile de a crește cu câteva sute de lire plafonul lunar de £646 rerezentând sprijinul acordat părinților care beneficiază de Universal Credit. De asemenea, acest sprijin va fi plătit în avans, în loc ca părinții să fie nevoiți să îl ceară abia după ce au plătit serviciile de creșă sau grădiniță.

În schimb, nu se vor schimba criteriile de eligibilitate. În prezent, toate familiile cu copii de trei și patru ani se califică pentru 15 ore de îngrijire gratuită a copiilor pe săptămână, pe parcursul a 38 de săptămâni. Gospodăriile se pot califica pentru 30 de ore de îngrijire gratuită a copiilor pe săptămână numai dacă părinții câștigă echivalentul a 16 ore pe săptămână raportat la salariul minim național sau la salariul de subzistență.

Extinderea gratuității va reprezenta o economie importantă pentru familii, întrucât cheltuiala medie pentru îngrijirea copiilor de până la 2 ani reprezintă acum mai mult de £80 pe lună, a comentat Christine Farquharson, economist în Institute for Fiscal Studies.

„Dacă guvernul mărește ratele de finanțare orară pentru furnizorii de educație timpurie, aceasta va fi o veste binevenită. Știm că finanțarea pe care o primesc în prezent acești furnizori de la guvern este foarte inadecvată și mulți pur și simplu nu-și pot permite să funcționeze la aceste niveluri”, spune și James Bowen, director de politici pentru NAHT, sindicatul liderilor de școli și grădinițe, citat de The Independent.

Mai exact, finanțarea orară acordată de stat pentru cele 30 de ore gratuite de care pot beneficia acum copiii de 3-4 ani a scăzut deja cu 13% față de 2017-2018, astfel încât unii furnizori au majorat prețurile pentru copiii mai mici, pentru a-și asigura astfel un fel de subvenție încrucișată.

„Dacă reforma aceasta merge mai departe, va conta foarte mult ce finanțare orară este dispus guvernul să ofere. Dacă oferă o finanțare prea mică, furnizorii ar putea refuza să presteze cele 30 de ore și pentru copiii de 1-2 ani, sau chiar să iasă de tot de pe piață, ceea ce ar face ca îngrijirea copiilor să fie o durere de cap și mai mare pentru părinți decât este acum”, a explicat Christine Farquharson.

Teofil Ștefănescu © 15.03.2023


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri