23.9 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Fotografii, CV-uri, rețele sociale: cum își selectează unii proprietari chiriașii în UK

Publicat peProprietarii de locuințe își selectează deseori viitorii chiriași pe baza unor detalii personale sau sunt verificați prin căutarea pe conturile lor de pe rețele sociale, ceea ce generează temeri privind o tendință de discriminare, în contextul unei cereri pe piața chiriilor din UK care depășește cu mult oferta.

Doritorii de locuințe sunt uneori supuși unor proceduri extreme de verificare de către agenții imobiliari și proprietari, care pentru a-și selecta chiriașii le cer detalii din cele mai diverse despre viața privată sau le cer să-și întocmească biografii care să probeze că merită să obțină contractele de închiriere. Conform unei investigații realizate de The Observer, viitorii chiriași spun că li s-a cerut să le ofere agenților imobiliari și fotografii sau accesul la profilurile lor de pe LinkedIn.

Militanții pentru drepturile chiriașilor susțin că asemenea practici cresc riscul de discriminare pe piață. Chiriașii sunt încurajați să „scoată în evidență tot ce au mai bun”, la fel ca atunci când își redactează un CV, prin includerea a cât mai multe informații personale în cererile lor. Detalii precum faptul că au urmat cursurile unei facultăți de prestigiu sau că au avut salarii mari reprezintă un avantaj la închiriere.

Un angajat al agenției londoneze Kinleigh Folkard & Hayward (KFH) a cerut unui grup de potențiali chiriași să trimită fiecare o fotografie și un scurt profil împreună cu cererea de închiriere, ca să concureze astfel pentru o proprietate în nordul Londrei. Atunci când a fost întrebat de ce trebuie și poze, agentul a declarat, potrivit documentelor consultate de The Observer: „Cerem fotografii pentru a-i ajuta pe proprietari să-și formeze o legătură cu potențialii chiriași – altfel ar fi doar niște nume pe hârtie pentru ei.”

Carol Pawsey, reprezentantă a grupului KFH, a declarat că, deși pe o piață de închiriere aglomerată „nu este neobișnuit” să li se furnizeze proprietarilor biografii personale „pentru a-i ajuta să decidă între mai multe oferte competitive”, agenții imobiliari n-ar trebui să ceară fotografii. „Nu este politica firmei noastre să cerem fotografii ale solicitanților, care nu sunt relevante pentru cerere, și vom reitera politica noastră tuturor sucursalelor, pentru a ne asigura de aceasta”, a comunicat Pawsey.

Dan Wilson Craw, director al grupului de campanie Generation Rent, spune că folosirea biografiilor personale este „foarte intruzivă” și că solicitarea de fotografii este „o rețetă pentru discriminare”.

Proprietarii ar putea alege chiriașii care par astfel mai atractivi la prima vedere. Dacă nu ai un loc de muncă regulat sau dacă nu ai un contract pe termen lung la locul de muncă, ești oricum dezavantajat în raport cu alți pretendenți. Astfel de detalii personale nu fac decât să adauge alte prilejuri de discriminare”, consideră Craw.

Craw a cerut ca…Sursa: diasporaro.co.uk

Mai multe stiri

Ultimele Stiri