8.9 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022

Germania: cine ucide o viespe riscă amenzi de până la 65.000 de euro

Publicat pe


Știri Germania – Protecția viespilor în Germania – Viespile din Germania nu numai că proliferează în lunile calde, dar ocupă orice spațiu practic fără rezistență. 

Germanii nu le alungă aproape niciodată și nu este neobișnuit, în timpul verii berlinez, să dai peste vitrina gastronomică a unui Späti în care trei-patru viespi stau deasupra prăjiturilor și gogoșilor, devorând metodic glazura fără a produce nici cea mai mică reacție în manageri sau în clienți. 

La fel se întâmplă și la mesele din restaurantele și cafenelele în aer liber sau în timpul grătarelor, unde poți fi relativ sigur că singurii care se vor supăra când sosesc acești oaspeți nedoriți vor fi străinii.

Protecția viespilor în Germania: este interzis să ucizi viespi fără motiv

În Germania, viespile sunt protejate ca animale sălbatice . 

Potrivit articolului 39 din Legea federală pentru conservarea naturii ( Bundesnaturschutzgesetzes , sau BNatSchG) , este interzisă „deranjarea intenționată a animalelor sălbatice sau capturarea, rănirea sau uciderea acestora fără un motiv rezonabil”. 

Așa că nu numai că nu ai voie să-i lovești cu papuci, dar nici nu ai voie să-i deranjezi fără un motiv întemeiat – de exemplu o alergie gravă care face ca posibila înțepătură de viespe să fie periculoasă pentru sănătate. 

În toate celelalte cazuri, în teorie, uciderea unei viespi este o infracțiune pedepsită cu amenzi cuprinse între 5.000 și 65.000 de euro .

Potrivit portalului de internet „ Bußgeldkatalog ”, care colectează informații cu privire la toate activitățile care pot fi supuse amenzilor, suma reală depinde întotdeauna de fiecare caz în parte și, de asemenea, de specia de viespe în cauză (vespa, de exemplu, se bucură de o protecție specială) . Potrivit portalului în cauză, „oricine omoară o viespe într-o fabrică de bere nu trebuie neapărat să se aștepte să plătească o amendă de 5.000 de euro”.

„Proprietari români de animale în Germania”, sfaturile medicului Bogdan Suhastru din Gelsenkirchen

Îndepărtarea unui cuib de viespi din casa ta poate fi interzisă

Chiar și în prezența unui cuib de viespi în casă nu este permis să-ți „faci dreptate singur”. Conform legii federale privind conservarea naturii, de fapt, este interzisă „compromiterea sau distrugerea habitatelor animalelor și plantelor sălbatice fără o motivație rezonabilă”. 

În Berlin, amenda pentru distrugerea unui cuib de viespi poate ajunge până la 50.000 de euro dacă este o specie protejată. În Brandenburg, cifra se ridică la 65.000 de euro. „Motivația rezonabilă”, în acest caz, poate fi un real pericol pentru oameni dată de prezența cuibului.

Dar nu toate cuiburile sunt la fel: conform „Informații privind protecția speciilor” a Senatului de la Berlin , speciile de viespi care construiesc cuiburi „atârnate” nu sunt agresive sau periculoase. 

Cele potențial dăunătoare pentru oameni sunt viespea germană ( Paravespula Germanica ) și viespea comună ( Paravespula Vulgaris ), care își fac cuiburile în pământ sau în cavități întunecate și interstiții din interiorul clădirilor. 

Aceasta înseamnă că nu există „motivație rezonabilă” pentru a îndepărta cuibul, cu excepția cazului în care este vorba despre o specie de viespe considerată agresivă. 

In cazul in care scoaterea cuibului este autorizata, costurile sunt suportate de chirias iar operatiunea trebuie efectuata de experti calificati.

Dacă în casă există un cuib de viespi, Uniunea Germană pentru Conservarea Naturii și a Biodiversității ( Naturschutzbundes Deutschland, NABU ) oferă posibilitatea de a identifica speciile exacte pentru a afla dacă se poate solicita îndepărtarea acesteia. 

Germania pune capăt ororii. De anul viitor este interzisă asfixierea sau tocarea de vii a puilor de găină de sex masculin

Sursa: ziarulromanesc.de

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri