17.7 C
București
duminică, 2 octombrie 2022

În ce condiții pot intra refugiații ucrainieni în UK

Publicat pePremierul Boris Johnson a exclus ideea ca refugiații ucraineni să fie lăsați să intre în UK fără niciun control la vamă sau fără necesitatea unei vize.

Nu putem introduce un sistem prin care refugiații să intre în UK fără niciun fel de verificare sau control. Rutele de acordare a vizelor pe care le avem sunt bune – cea de reunificare a familiilor, va urma una de sponsorizare umanitară, iar noi direcționăm oamenii în toate țările din zonă, în Polonia, Bulgaria, România, ca și spre Calais, Franța, ca să ne asigurăm că îi putem primi și ajuta să vină”, a spus Johnson.

El a replicat astfel criticilor din opoziție, dar și din străinătate, care au reproșat că Londra nu este suficient de generoasă cu refugiații ucraineni, din moment ce până duminică doar 50 de ucraineni au primit viză de intrare în UK. „Marea Britanie a fost mereu foarte generoasă cu cei care fug din zonele de război și nicio țară europeană nu a făcut mai mult decât noi pentru a găzdui persoanele vulnerabile din 2015 până acum”, a spus premierul, citat de BBC.

Anterior, ministrul de interne francez, Gérald Darmanin, a acuzat guvernul britanic de „lipsă de umanitate”, invocând cazul a 400 de refugiați ucraineni care au ajuns la punctele de trecere a frontierei de la Calais în ultimele zile, iar 150 dintre ei au fost îndrumați să plece și să obțină vize la consulatele britanice din Paris sau Bruxelles. Darmanin i-a scris o scrisoare omologului său britanic, Priti Patel, cerându-i să înființeze un serviciu consulat la Calais, pentru facilitarea reunificării familiilor de refugiați.

În replică, Patel a spus că refugiații nu au fost respinși și că guvernul de la Londra face „tot posibilul” să accelereze procesul de acordare a vizelor. Au fost depuse online 5.535 de cereri, iar 2.368 de oameni și-au făcut programare pentru depunerea cererii și a informațiilor biometrice, în timp ce alți 11.750 au început procesul, dar încă nu au depus cereri online.

Viceprim-ministrul Dominic Raab a declarat că va fi deschisă o nouă rută de acordare a vizelor, dar nu una umanitară, cum a scris inițial presa, ci una care ar urma să permită companiilor, ONG-urilor și persoanelor private să sponsorizeze pentru o perioadă limitată refugiați ucranieni. Cei sosiți în UK cu această rută vor avea dreptul să stea inițial în UK timp de 12 luni, în care vor avea dreptul să muncească și să acceseze serviciile publice.

Raab a subliniat, la rândul lui, că „nu putem să deschidem pur și simplu ușa” oricărui refugiat, „pentru că aceasta ar submina sprijinul popular pentru ajutorarea ucrainenilor și deci îi va afecta pe „refugiații autentici”. „Trebuie să ne asigurăm că oferim sprijin numai celor care au nevoie”, a spus ministrul. 

UK a anunțat luni că suplimentează ajutorul umanitar pentru Ucraina cu 175 de milioane de lire, ceea ce ridică totalul ajutorului acordat până în prezent la 400 de milioane de lire. Premierul Johnson a lansat împreună cu omologii din Canada și Olanda Grupul de Suport pentru Ucraina (Ukrainian Support Group), o coaliție menită să ofere sprijin umanitar, economic și de apărare Ucrainei.

Eva Iorga © 08.03.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri