12.7 C
București
luni, 27 martie 2023

Mașinile electrice vor deveni la fel de costisitoare ca și cele standard în UK

Publicat peConducerea mașinilor electrice îi va costa la fel de mult pe șoferi cât îi costă acum să conducă mașini pe benzină, odată ce noul val de creșteri de taxe va afecta și acest sector al economiei.

Planul guvernului de a-i obliga pe șoferii de vehicule electrice să plătească taxă de drum începând din 2025 va face ca acestea să fie la fel de scumpe ca și mașinile pe benzină, conform unor noi calcule citate de The Telegraph.

O analiză realizată de site-ul de comparare a prețurilor Compare The Market a arătat că, în prezent, costurile anuale de funcționare a vehiculelor electrice sunt cu £528 mai mici decât pentru mașinile pe benzină. Mașinile electrice îi costă în medie pe șoferi £1.296 pe o perioadă de 12 luni, față de £1.824 pentru o mașină pe benzină, incluzând benzina, taxa de drum, asigurarea și inspecția tehnică.

Diferența dintre cele două categorii de vehicule s-a redus însă față de acum un an, când decalajul era de £601 în favoarea șoferilor de mașini electrice. Și acest avantaj se va pierde însă atunci când proprietarii de mașini electrice vor trebui să plătească acciza pentru vehicule, sau taxa de drum, de £165 pe an începând cu aprilie 2025, conform planurilor prezentate de ministrul de finanțe Jeremy Hunt în bugetul de toamnă.

În prezent, Vehicle Excise Duty (VED), taxa pe mașini sau pe drumuri, poate varia de la zero la o mie de lire sau mai mult pe an, depinzând de cât de poluant este vehiculul. 

Înmatriculările de vehicule electrice au crescut cu 1.730% din 2016 până acum, iar vânzările continuă să atingă niveluri record, așa încât acum este momentul potrivit să le normalizăm și mai mult rolul pe drumurile noastre, prin egalizarea condițiilor de taxare cu vehiculele clasice”, a comentat un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe.

Compare The Market a arătat că mulți șoferi de mașini electrice vor trebui să plătească și „suplimentul pentru mașini scumpe”, care se aplică mașinilor cu o valoare de £40.000 sau mai mult și care va costa £355. Multe modele de mașini electrice vor fi supuse acestui supliment, inclusiv Tesla Model 3 (preț de listă £48.490), Jaguar I-Pace (£66.350), Kia e-Niro (£43.040) și Volvo C40 Recharge (£48.355).

Conform aceleiași surse, factura fiscală totală de £520 ar șterge astfel complet diferența actuală de costuri de funcționare dintre mașinile electrice și cele pe benzină.

Pe de altă parte, costurile mai mari ale energiei au crescut deja prețul de încărcare a unui vehicul electric cu £205 față de 2021, a constatat Compare The Market. 

Nick Zapolski de la firma auto Choose My Car spune că măsura de creștere a impozitului pentru mașinile electrice contrazice obiectivul asumat de UK privind trecerea treptată la neutralitatea climatică, așa-numitul „net zero”. Până la sfârșitul deceniului în curs, UK ar urma să interzică vânzarea de vehicule pe benzină și diesel, care urmează să fie înlocuite progresiv cu vehicule electrice.

Să impui o taxă suplimentară, când încă e mai scump să ai un vehicul electric decât unul pe combustibil, e total ridicol. Această nouă taxă înseamnă că unii vor plăti acum mai mult pentru taxa de drum decât cineva cu o mașină veche, ceea ce e în discordanță cu poziția ecologistă a guvernului”, consideră Zapolski.

Constantin Bunea © 02.12.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri