25.9 C
București
miercuri, 10 august 2022

Modificări ale Codului rutier pentru șoferi și pietoni!

Publicat pe


Anul acesta a intrat în vigoare noul Cod Rutier cu modificari semnificative pentru şoferi si pietoni. Vă explicăm noile reguli și semnificația lor.

Codul Rutier a fost actualizat pentru a îmbunătăți siguranța celor mai vulnerabili utilizatori ai drumului, în special a pietonilor și a bicicliștilor, iar una dintre cele mai importante modificări este introducerea așa-numitei ierarhii a utilizatorilor drumului public. Acest lucru a fost reglementat de regulamentul H1, care definește ierarhia utilizatorilor drumurilor și care prevede că cei responsabili pentru vehiculele susceptibile de a provoca pagube mai mari într-o coliziune au cea mai mare responsabilitate de a fi precauți și de a reduce pericolul pe care îl prezintă pentru alții.

Ierarhia utilizatorilor drumului:

  • Pietoni
  • Bicicliști, călăreți și vehicule trase de cai
  • Taxiuri, mașini și motociclete
  • Furgonete și microbuze
  • Camioane de marfă și vehicule care transportă pasageri.

Noile reglementări precizează că pietonii sunt cei mai vulnerabili utilizatori ai drumului public. Codul îl definește clar și formalizează ceea ce a fost o bună practică sau a fost oferit în alt mod ca recomandare.

Trecerea pentru pietoni: Ca și până acum, șoferii și bicicliștii trebuie să se oprească dacă o persoană se află pe o trecere de pietoni tip zebră (zebra crossing), pe o trecere combinată pentru pietoni și bicicliști (parallel crossing) sau pe o trecere semaforizată (light controlled crossing).

Noile reguli merg mai departe și impun șoferilor și bicicliștilor să se oprească dacă pietonii așteaptă să traverseze la trecere.

Virajul la intersecții: un șofer care efectuează viraj ar trebui să cedeze trecerea pietonilor (inclusiv bicicliști, scutere și călăreți) care trec sau așteaptă să traverseze drumul. La intersecție, ar trebui să cedați trecerea pietonilor care traversează sau așteaptă să traverseze drumul pe care virați sau din care virați.

Cedarea trecerii: În traficul cu mișcare lentă, șoferii ar trebui să permită pietonilor să traverseze drumul din fața lor.

Trasee comune pentru bicicliști și pietoni: bicicliștii ar trebui, de asemenea, să cedeze trecerea pietonilor, atunci când folosesc piste comune.

Responsabilitățile pietonilor

Nu numai șoferii și bicicliștii au responsabilitatea de a fi atenți pe drumurile publice. Deși pietonii sunt în vârful așa-numitei ierarhii, au și datoria de a avea grijă de propria lor siguranță.

Există multe reguli pentru pietoni, dar cele mai importante sunt:

  • (1) pe cât posibil să meargă pe trotuar,
  • (2) atunci când traversați drumul, faceți acest lucru într-un loc unde sunteți vizibil pentru șoferi; și
  • (3) fiți conștienți de împrejurimi și concentrați-vă pe traversarea drumului în siguranță și evitați situațiile / activitățile care vă pot distrage atenția.
Ana Boba

Ana Boba, specialist în cereri de despăgubire în urma accidentelor la Sintons, subliniază că modificările aduse legislației rutiere ar trebui să reducă riscul pentru utilizatorii vulnerabili ai drumului. Astăzi, în medie, aproximativ 400 de pietoni sunt uciși pe drumurile din Marea Britanie în fiecare an, iar 5.000 de pietoni sunt grav răniți cu daune permanente ale sănătăţii lor. Riscul de rănire gravă sau deces crește semnificativ dacă un pieton este lovit la peste 30 mile/oră. Statisticile arată că până la 85% dintre pietoni sunt uciși în urma lovirii de vehicule care circulă cu viteze între 30 și 40 mile/oră. Prin comparație, la viteze sub 20 mile/oră, doar 5% din accidente duc la moartea unui pieton, adaugă Ana.

Dacă ați avut un accident de circulație sau un accident de muncă și doriți să solicitați ajutorul unor avocați cu cunoștințe de specialitate și mulți ani de experiență în tratarea cazurilor de vătămări grave, un specialist român de la Casa de Avocatură Sintons vă va oferi sfaturi gratuite și fără obligații, cu privire la modul de a solicita despăgubiri pentru accident.

De exemplu, avocații Sintons au reuşit să obţină 2 milioane de lire sterline daune pentru un expat din Londra care a fost lovit de o mașină și a fost grav rănit la creier. 

Pentru o victimă care a cerut ajutor de la Sintons, după ce a fost lovită de un vehicul și i s-a amputat piciorul, avocații Sintons au câștigat cu mult peste 2 milioane de lire sterline.

Această firmă de avocatură obține compensații pe baza acordului „Nu câștigăm, nu plăteşti taxele’’ (No win no fee), ceea ce înseamnă că clienții acestei firme nu suportă riscul financiar.

Sunați la numărul 0800 046 1549 – Apeluri gratuite de pe telefoanele mobile.

Aflați mai multe sau discutați cu noi la sintons.co.uk/ro!

Puteţi să ne urmăriţi pe pagina noastră de Facebook.


Sursa: diasporaro.co.uk

Mai multe stiri

Ultimele Stiri