13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Numărul șomerilor din UK e acum mai mic decât înainte de pandemie

Publicat peNumărul șomerilor din UK a scăzut pentru prima dată sub nivelul dinainte de pandemie, însă câștigurile salariaților continuă să rămână în urma inflației, reiese din datele oficiale anunțate marți.

Oficiul Național pentru Statistică (ONS) a transmis că în perioada noiembrie 2021 – ianuarie 2022 au fost în UK 1,34 milioane de șomeri, cu 88.000 mai puțini decât în precedentele trei luni, dar mai puțini și decât cei 1,36 milioane de șomeri înregistrați în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020, ultimul trimestru dinainte de pandemie.

ONS arată că rata șomajului a scăzut din nou în perioada noeimbrie – ianuarie, la 3,9% – cea mai mică de la începutul lui 2020 până acum. Angajatorii au recrutat 275.000 de angajați în luna februarie, mai mult decât dublul estimărilor făcute de economiști, astfel încât totalul populației ocupate a atins recordul de 29,7 milioane, în timp ce ONS spune că în continuare cererea de oameni „rămâne foarte ridicată”.

Datele ONS arată și că rata concedierilor a scăzut la un minim record, respectiv la 2,4 la mia de angajați, iar locurile de muncă vacante au atins un nou maxim, de 1,32 milioane, reflectând o redresare puternică a economiei după pandemie și înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

ONS relevă și cât de mult a luat inflația din veniturile oamenilor, întrucât salariile nu au ținut pasul cu creșterea prețurilor. Câștigul salarial săptămânal mediu, excluzând bonusurile, a crescut în perioada noiembrie – ianuarie cu 3,8%, ușor peste așteptările economiștilor. Dacă se ia în calcul însă creșterea prețurilor măsurată prin indicele prețurilor de consum, salariul real a scăzut de fapt cu 1,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, scrie GB News.

Ministrul de finanțe Rishi Sunak a recunoscut îngrijorările privind costul în creștere al vieții, însă a salutat „un an de scădere a șomajului și o piață a muncii care își revine mai puternic decât au prezis mulți”.

Sunt încrezător că piața muncii din UK este bine poziționată să facă față provocărilor de acum, dat fiind că numărul angajaților este acum mai mare decât înainte de pandemie în toate regiunile, iar concedierile sunt la niveluri foarte scăzute”, a comentat Sunak.

Experții au avertizat că deteriorarea veniturilor se va accentua din cauza crizei din Ucraina, în special ca efect al scumpirii energiei, care va împinge inflația de la nivelul actual de 5,5% la aproape 9% sau mai mult în aprilie și posibil peste 10% mai târziu în cursul anului.

Deși salariile au avut o creștere modestă, sunt mult în urma inflației, ceea ce va frâna cheltuielile de consum, pentru că puterea de cumpărare și încrederea consumatorilor se erodează. Deteriorarea perspectivei economice și creșterea la un nivel record a costurilor de a face afaceri vor limita și de acum înainte creșterea salariilor”, apreciază Suren Thiru, director în cadrul British Chambers of Commerce, citat de Bloomberg.

„Deși cererea de forță de muncă este puternică, erodarea finanțelor companiilor din cauza presiunilor de cost, a perspectivei economice slabe și a apropiatei majorări a contribuției la National Insurance ar putea să limiteze serios intențiile de recrutare și șansele de majorare a salariilor în perioada următoare”, adaugă reprezentantul BCC.

Eva Iorga © 16.03.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri