-1 C
București
duminică, 5 februarie 2023

O nouă lege pentru siguranța online a tinerilor și copiilor din UK

Publicat pePostările online care încurajează gesturile de autoagresiune și automutilarea vor fi vizate de o nouă infracțiune pasibilă cu închisoarea, prin noul proiect de lege privind siguranța pe internet, Online Safety Bill.

Conținuturile postate online, text, video sau fotografii care încurajează pe cineva să se automutileze sau să se sinucidă vor fi interzise, inițiativa guvernului fiind inspirată de cazul lui Molly Russell, o adolescentă de 14 ani din Londra care și-a pus capăt zilelor în noiembrie 2017 după ce a vizualizat postări care îndemnau la sinucidere și automutilare pe Instagram și Pinterest.

Ministrul culturii, doamna Michelle Donelan, a declarat că proiectul de lege privind siguranța online va fi astfel actualizată pentru a crește siguranța tinerilor și a copiilor.

Trolii detestabili care încurajează tinerii și persoanele vulnerabile să se automutileze vor fi aduși în fața justiției”, a spus ea, potrivit BBC.

Tatăl lui Molly Russell a criticat anterior întârzierile la proiectul de lege privind siguranța online, a cărui aprobare trenează de anul trecut, și a cerut ca platformele online să nu mai fie lăsate să-și autoreglementeze conținutul.

Michelle Donelan spune acum că firmele de social media nu mai pot fi „spectatori tăcuți” la astfel de drame provocate de incapacitatea lor de autoreglementare și că vor fi sancționate pentru că „permit ca acest comportament abuziv și distructiv să continue”.

Actualizarea proiectului de lege privind siguranța online înseamnă că postările care îndeamnă la automutilare vor fi puse pe același plan cu cele care încurajează sinuciderea – un conținut care este deja ilegal. Mai multe detalii despre pedeapsa maximă aplicabilă celor ce postează conținut dăunător vor fi publicate în timp util, a precizat guvernul.

Ministrul justiției, Dominic Raab, a declarat la rândul său că „vieți și familii” au fost distruse de „cei care încurajează utilizatorii vulnerabili de internet să se automutileze”. „Modificările legii vor face ca întreaga forță a legii să se aplice acelor indivizi nechibzuiți care încearcă să manipuleze în acest mod persoanele vulnerabile online”, a spus Raab.

Proiectul de lege se va întoarce așadar în parlament la începutul lunii decembrie, după o serie de întârzieri și de schimbări suferite de-a lungul ultimelor guvernări.

Pe de altă parte, tot BBC scrie că guvernul a renunțat la planul de a constrânge marile companii din tehnologie să scoată de pe rețelele sociale pe care le dețin conținutul legal, dar dăunător pentru sănătatea psihică sau pentru confortul psihic general al unor categorii de utilizatori. 

Inițial, Online Safety Bill ar fi urmat să oblige Facebook, Instagram sau YouTube să ascundă conținutul care poate fi considerat că promovează autoagresiunea, tulburările de alimentație sau incitările la ură pe bază de rasă, sex sau etnie. Platformele online ar fi trebuit să împiedice ca utilizatorii să vadă astfel de postări, în caz contrar urmând să suporte amenzi consistente.

Ulterior însă, criticii, inclusiv fruntași ai Partidului Conservator, au argumentat că aceasta ar fi însemnat cenzurarea exprimării libere. Prin urmare, legea va cere acum platformelor online doar să introducă un sistem ce permite utilizatorilor să filtreze și să blocheze conținutul dăunător, pe care nu vor să-l vadă. Adulții vor putea să acceseze și să posteze orice fel de conținut care nu este legal, cu condiția ca termenii de serviciu ai platformei online să permită asta. Excepție fac copiii, care trebuie să fie în continuare protejați împotriva lecturii sau a vizionării unor materiale online inadecvate pentru ei.

Constantin Bunea © 29.11.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri