0.9 C
București
luni, 11 decembrie 2023

Părinții din UK care divorțează ar putea fi amendați dacă refuză medierea

Publicat pe


Părinții din Anglia și Țara Galilor care vor să se separe ar putea fi amendați dacă refuză să încerce medierea, conform noilor propuneri legislative privind familiile.

Guvernul va face în așa fel încât sesiunile de mediere să devină obligatorii și va oferi sprijin financiar, în încercarea de a deturna aceste cazuri de la tribunalele pentru familii, care se află sub presiunea unui număr mare de dosare care nu pot fi soluționate în timp util.

Guvernul a lansat o consultare publică privind noul plan, despre care speră că va contribui la rezolvarea întârzierilor din sistemul tribunalelor pentru familii. Ministrul justiției, Dominic Raab, a explicat că „bătăliile lungi și agresive din sala de judecată” sunt dăunătoare pentru copii, relatează BBC.

Judecătorii vor putea dispune ca toate cuplurile care se separă să facă o „încercare rezonabilă” de a ajunge în cadrul medierii la un acord asupra unor aspecte precum custodia copiilor și aranjamentele financiare. Partenerii vor fi sancționați cu amenzi „dacă acționează în mod nerezonabil și dăunează bunăstării copilului prin prelungirea procedurilor judiciare”.

Politica se va aplica în cazul divorțului cuplurilor cu copii, dar guvernul analizează și impunerea medierii obligatorii pentru cei care nu au copii și modul în care aceasta ar putea fi finanțată de la buget.

Conform planului, sesiunile cu un mediator calificat ar fi finanțate parțial de guvern cu un voucher în valoare de până la £500. Potrivit Family Mediation Council (FMC), mediatorii săi acreditați percep în medie £140 de persoană pe oră, dar tarifele și numărul de ședințe necesare variază.

Un program de finanțare a medierii a sprijinit deja 15.300 de familii, a comunicat Ministerul Justiției. El va fi extins acum cu £15 milioane de la buget. Mai mult de două treimi dintre primii 7.200 de beneficiari ai programului „au ajuns la acorduri totale sau parțiale în afara instanțelor de judecată”, potrivit ministerului.

Medierea, prin care cuplurile pot conveni asupra aspectelor practice ale unei separări în prezența unui specialist independent, este deja disponibilă ca opțiune, dar nu există acum nicio obligație legală ca partenerii care vor un divorț să treacă prin mediere înainte de a merge în instanță.

Law Society, asociația care reprezintă avocații din Anglia și Țara Galilor, a avertizat însă că noua legislație ar putea afecta victimele coerciției din familii, pe care le-ar pune într-o postură și mai vulnerabilă.

Richard Miller, reprezentant al organizației, a declarat pentru BBC că medierea este „absolut vitală” în multe cazuri, dar în situațiile în care există un „dezechilibru de putere” în cuplu, aceasta ar putea duce la ”rezultate incorecte”. „Relațiile în care există manipulare sau control coercitiv pot fi foarte greu de detectat inițial, iar victimele acestui tip de abuz ar putea să nu înțeleagă în ce măsură sunt controlate”, spune Miller.

Noile reguli, care se aplică familiilor cu copii care sunt căsătorite sau în parteneriate civile, vor exclude relațiile în care a existat abuz domestic.

Organizația Women’s Aid a declarat că este însă „nevoie urgentă de claritate” pentru a înțelege modul în care Ministerul Justiției se va asigura că victimele abuzurilor domestice vor fi protejate și că acuzațiile de abuz vor fi investigate corespunzător. Lucy Hadley, șefa departamentului de politici al organizației caritabile, a explicat că victimele, de regulă femeile, „se tem frecvent că vor fi acuzate că nu merită să-și mai păstreze copiii” dacă vorbesc despre abuz domestic.

„Excluderea cazurilor de abuz domestic din mediere nu va funcționa întotdeauna și ne temem că femeile vor fi traumatizate din nou de medierea cu agresorii lor. Dacă mediatorii nu au o înțelegere aprofundată a abuzului domestic, sau dacă nu știu că abuzul este un motiv de separare, aceste procese vor accentua abuzul la care sunt supuse femeile și le vor pune în pericol și mai mult”, afirmă Hadley.

Richard Miller a cerut guvernului să reintroducă ajutorul pentru consiliere juridică timpurie, care a fost eliminat pentru cazurile de divorț în 2012. Aceasta ar facilita consultarea unui avocat înainte de orice mediere, pentru a oferi o măsură suplimentară de protecție, susține el.

Ministrul Dominic Raab, care a susținut recent că trebuie impuse sentințe mai mari pentru ucigașii domestici care și-au supus victimele la control coercitiv, a declarat că legislația medierii va elibera din timpul judecătorilor, așa încât „cele mai urgente cazuri care implică supraviețuitori ai abuzului domestic vor putea fi audiate de o instanță cât mai repede posibil”.

Ministerul Justiției consideră că medierea obligatorie ar putea ajuta până la 19.000 de familii pe an să ajungă la un acord fără a apela la sistemul judiciar, care se confruntă cu întârzieri uriașe, agravate de pandemie. Potrivit celor mai recente date, aproape 29.000 de noi cereri de divorț au fost depuse în perioada iulie – septembrie 2022, întrucât cererea a crescut după introducerea divorțurilor fără  anul trecut.

Consultarea publică durează 12 săptămâni și se va încheia la 15 iunie.

Teofil Ștefănescu © 24.03.2023






Sursa: diasporaro.co.uk

Mai multe stiri

Ultimele Stiri