27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Planuri de înghețare a prețurilor chiriilor din Londra

Publicat pePrimarul Londrei, Sadiq Khan, a cerut miercuri guvernului să-i acorde puteri sporite, astfel încât să poată decide înghețarea temporară a nivelului chiriilor private în capitală.

Primarul a mai cerut și în 2019 guvernului să-i permită să aplice controale asupra nivelului chiriilor percepute de proprietarii privați, amintește The Guardian, însă solicitarea lui a fost respinsă de către guvern. Pe atunci, Khan a propus revizuirea legislației chiriilor, în sensul introducerii unei comisii a chiriilor, cu un consiliu care să cuprindă și chiriași și cu atribuții de a impune măsuri de reducere a chiriilor și de menținere a lor la niveluri mai scăzute.

Acum, primarul dorește să înghețe chiriile private pe timp de doi ani, justificând că aceasta ar da chiriașilor posibilitatea de a face economii medii de 3.000 de lire, într-o perioadă când majoritatea costurilor, în special cele cu energia, sunt în creștere rapidă.

Chiriașii privați reprezintă aproape o treime dintre toți cei care locuiesc în capitală, iar ei vor fi loviți de o combinație devastatoare între creșterea prețurilor și cea a facturilor. Mult prea des, nevoile chiriașilor privați sunt ignorate atât de proprietarii lor, cât și de guvern”, afirmă Khan.

O analiză făcută de City Hall și bazată pe estimări ale agenției imobiliare Savills estimează că o înghețare a chiriilor ar împiedica scumpiri ale acestora care ar ajunge la o medie de 881 de lire în primul an și puțin peste 2.100 de lire în al doilea an.

Creșterea costurilor cu energia și combustibilul, care îi va afecta cel mai mult pe locatarii clădirilor ineficiente energetic deja produce anxietate și stres, având în vedere că de luna viitoare va fi ridicat în mod substanțial plafonul până la care se poate scumpi energia”, adaugă primarul.

Pentru clienții cu tarife standard, plafonul până la care furnizorii pot scumpi energia va crește la 1 aprilie de la 1.277 de lire la 1.971 de lire, în timp ce pentru clienții cu tariful preplătit pe contor, plafonul va crește de la 1.309 lire la 2.017 lire.

În aceste condiții, Sadiq Khan consideră că o înghețare a chiriilor „le va da oamenilor o șansă de a se repune pe picioare din punct de vedere economic după pandemie”.

În 2019, Khan a argumentat că astfel de atribuții ale primăriilor în limitarea creșterii chiriilor există în orașe ca Berlin sau New York și ar fi necesare și la Londra, ținând cont că aici chiria privată medie pentru o locuință cu un dormitor era mai mare decât cea pentru o locuință cu trei dormitoare din oricare altă parte a Angliei. În același timp, proporția londonezilor care locuiesc în imobile închiriate de la proprietari privați a ajuns mai mult decât dublă față de 1990.

În paralel cu solicitarea primarului Londrei, laburiștii au propus acum și ca guvernul să renunțe la majorarea din aprilie a contribuției la National Insurance, tot pentru a diminua efectul creșterii costului vieții, îndeosebi în contextul scumpirii energiei din cauza războiului din Ucraina. 

Alături de laburiști, aceeași poziție o au și unii parlamentari conservatori, iar presiunile politice pe această temă se vor intensifica odată cu apropierea zilei de 23 martie, când ministrul de finanțe Rishi Sunak va prezenta bugetul de primăvară.

Ioana Paraschiv © 10.03.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri