0.1 C
București
vineri, 3 februarie 2023

Poți lua credit ipotecar în România dacă lucrezi în străinătate? Află aici

Publicat pe


Procesul de obținere a unui credit ipotecar poate fi mai dificil pentru persoanele aflate în străinătate, însă nu este imposibil. Mai mult, dacă beneficiezi de sprijinul potrivit, poți accelera acest proces și poți economisi timp. 

Nu este un impediment să accesezi și să obții un credit ipotecar în România atunci când muncești departe de țara în care te-ai născut. Este însă esențial să demonstrezi băncii că nu ai un grad mare de îndatorare și poți rambursa creditul fără probleme.

Citește în continuare mai multe informații despre cum poți obține un credit ipotecar cu venituri realizate în străinătate și care sunt băncile care oferă astfel de credite. 

Se oferă credite ipotecare în România pentru românii din străinătate?

Românii din diaspora pot accesa un credit ipotecar în România dacă demonstrează veniturile pe care le declară și îndeplinesc anumite condiții de eligibilitate. Procesul presupune mai multe etape decât în mod obișnuit, însă vestea bună e că există bănci în România care oferă credit ipotecar românilor care realizează venituri în străinătate. 

Criteriile de eligibilitate pot fi diferite în funcție de fiecare bancă, însă cele mai importante condiții implică:

 • un venit stabil care să îți permită să ai un trai decent, dar și să plătești rate lunare
 • vechime de cel puțin 6 luni la locul actual de muncă
 • vechime de cel puțin 12 luni neîntrerupte în muncă
 • istoric bun de plată
 • garantarea împrumutului cu ipoteca imobiliară
 • suma necesară achitării avansului pentru creditul imobiliar

Ia în considerare că sunt bănci în România care solicită prezența unui codebitor ce trăiește și realizează venituri în România. Nu este, însă, un criteriu esențial pentru fiecare instituție bancară. Există bănci ce îți permit să ai un garant din afara României, așa cum există bănci care îți pot oferi un credit ipotecar fără prezența unui codebitor. 

Dacă te interesează mai multe detalii despre un credit ipotecar fără codebitor, află ce opțiuni există pe piață și care sunt riscurile de a contracta un credit fără un coplătitor.

Este simplu să obții un credit ipotecar în România cu venituri din străinătate?

Procesul de obținere a unui credit ipotecar în România cu venituri din străinătate este mai greoi, e adevărat, însă se întâmplă pentru că trebuie să depui mai multe documente prin care să dovedești că ești eligibil pentru un astfel de credit. 

Nu uita că pentru bancă este extrem de important să nu se expună riscurilor, motiv pentru care îți va cere să demonstrezi că poți rambursa creditul acordat. Din acest motiv, condițiile de eligibilitate, precum și documentele necesare, diferă de la o bancă la alta. Sunt bănci care îți solicită, de exemplu, traducerea și legalizarea tuturor documentelor, în timp ce altele nu oferă preaprobare online și îți cer să călătorești în România. 

Un lucru este cert: banca are nevoie de o garanție că vei putea rambursa creditul acordat, iar din acest considerent îți va solicita să ai un codebitor care să fie participant activ la credit sau un girant care să garanteze creditul tău cu veniturile sale. 

Să descoperi dacă ești eligibil pentru un credit poate dura o perioadă mai lungă de timp, mai ales atunci când condițiile variază de la o bancă la alta. Ține cont, însă, că alegerea băncii potrivite pentru un credit ipotecar este un pas extrem de important atunci când vrei să-ți cumperi o locuință și nu este un pas care trebuie trecut ușor cu vederea.

Ce bănci din România oferă credite ipotecare românilor cu venituri din străinătate?

Libra Bank, CEC Bank, Credit Europe Bank sau Patria Bank sunt printre băncile din România care oferă credite ipotecare românilor cu venituri din străinătate.

Un credit ipotecar la Libra Bank presupune cele mai mici cerințe de plată la avans, doar 20% din valoarea proprietății. În plus, banca nu îți cere legalizarea documentelor și permite preaprobarea online, fiind necesar să călătorești în România doar după ce deții toate documentele necesare și poți depune cererea pentru credit. 

Pentru un credit ipotecar la CEC Bank trebuie să prezinți garanții reale de tipul unei ipoteci imobiliare. Un aspect ce merită adus în discuție este că CEC Bank îți permite accesarea unui credit ipotecar fără codebitor, iar veniturile familiei tale sunt luate în considerare la acordarea creditului ipotecar. 

Dacă te interesează să accesezi cel mai ieftin credit ipotecar acordat în lei, creditul ipotecar Credit Europe Bank poate fi opțiunea la îndemână, la doar 3% + IRCC. Credit Europe Bank se numără printre băncile care nu îți solicită traducerea și legalizarea documentelor. 

O soluție avantajoasă este și creditul Patria Bank, mai ales dacă ești în căutarea unui credit ipotecar în euro. Patria Bank oferă cea mai ieftină dobândă, cu o marjă promoțională de 3,3%, respectiv o rată anuală a dobânzii de 3,58%, până la sfârșitul anului 2022. 

Care sunt pașii de efectuat pentru obținerea unui credit ipotecar în România cu venituri din străinătate?

Atunci când te-ai decis că este momentul să accesezi un credit ipotecar pentru a-ți cumpăra casa visurilor tale, este important să stabilești de la bun început care este bugetul în care intenționezi să te încadrezi. În acest mod, va fi mai ușor să îți dai seama ce bancă oferă creditul ipotecar care să te aducă mai aproape de casa potrivită pentru nevoile tale. 

Pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru obținerea unui credit ipotecar în România cu venituri obținute din străinătate implică:

 • verificarea condițiilor de eligibilitate a băncilor (vechimea în muncă poate să difere în funcție de bancă, la fel și găsirea unui girant sau codebitor)
 • pregătirea documentelor necesare pentru dosar
 • contactarea băncilor pentru ofertele de credit disponibile
 • găsirea proprietății care să respecte nevoile și cerințele pe care le ai de la viitoarea ta casă (o platformă precum imobiliare.ro te poate ajuta în acest sens)
 • evaluarea proprietății și semnarea contractului de vânzare-cumpărare
 • cumpărarea propriu-zisă a imobilului și plata lunară a ratelor

Procesul de obținere a unui credit ipotecar poate fi accelerat cu sprijinul potrivit. Un astfel de sprijin este Homevest, o companie nou înființată pe piață care ajută românii din străinătate să își verifice eligibilitatea și să aplice pentru creditele ipotecare potrivite. 

Echipa Homevest, Londra

Homevest simplifică procesul de cumpărare a unei proprietăți punând clienții în contact direct cu băncile care acceptă venituri din străinătate. Prin intermediul acestui serviciu, procesul de aplicare pentru un credit ipotecar este digitalizat, Homevest oferind sprijin atât clienților, cât și băncilor în gestionarea dosarului de credit, de la colectarea documentelor necesare, până la efectuarea traducerilor autorizate, atunci când este cazul. 

Homevest este un serviciu gratuit, construit special pentru a funcționa în favoarea românilor care doresc să achiziționeze o proprietate din străinătate în România. 

Ce presupune acest lucru?

 • Te înregistrezi pe platformă și completezi un formular care să te ajute să-ți  verifici eligibilitatea pentru a obține un credit ipotecar
 • Experții Homevest te contactează telefonic pentru a-ți înțelege mai bine nevoile și pentru a vedea care sunt opțiunile disponibile pe piață pentru tine
 • Aplici pentru un credit după ce trimiți fotocopii cu toate documentele necesare – Homevest îți confirmă detaliile și te îndrumă spre pașii următori
 • Îți gestionezi dosarul și urmărești progresul pe platforma homevest.io

Vestea bună e că atunci când apelezi la Homevest, cazul tău este gestionat de oameni care îți înțeleg situația și depun toate eforturile necesare pentru a obține pentru tine cel mai bun preț din piață.

Concluzie

E drept că băncile pot îngreuna procesul de obținere a unui credit ipotecar atunci când locuiești în străinătate, însă acest lucru se poate întâmpla pentru că nu știu să gestioneze cazurile clienților cu venituri obținute în afara României. Cerințele impuse în această situație implică documente în plus și deplasări la bancă ce necesită efort și timp suplimentar. 

Simplifică procesul acolo unde este posibil atunci când vrei să accesezi un credit ipotecar și începi să analizezi ofertele de credit disponibile. Homevest poate fi sprijinul prin care să accelerezi procesul de obținere a unui credit ipotecar cu venituri din străinătate. Începe cu primul pas aici.

Vasile-Petru Dimulescu © 10.11.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri