1.8 C
București
duminică, 4 decembrie 2022

Prima despăgubire din UK pentru un deces cauzat de vaccinul anti-Covid-19

Publicat peO femeie al cărei partener a murit după vaccinarea cu AstraZeneca a devenit prima persoană din UK care a primit despăgubiri pentru un deces cauzat de vaccinul contra Covid-19.

Zion, 48 de ani, un fost cântăreț de rock din Alston, Cumbria, a început să aibă dureri puternice de cap la opt zile după ce și-a făcut vaccinul și a murit câteva zile mai târziu, în mai 2021, pe certificatul de deces fiind precizată drept cauză complicațiile din cauza vaccinului.

Logodnica lui, Vikki Spit, a primit ca despăgubire suma maximă oferită de stat, de 120.000 de lire, dar a spus că nu este suficient, pentru că nu acoperă pagubele financiare pe care moartea lui Zion le-a cauzat gospodăriei lor, precizează BBC.

Ea reclamă că a trebuit să aștepte prea mult pentru compensație în cadrul Vaccine Damage Payment Scheme, programul guvernamental care oferă despăgubiri pentru daunele cauzate de vaccinuri, și că sumele prevăzute de program nu au ținut pasul cu creșterea inflației. 

În aprilie 2021, agenția de reglementare a pieței medicamentelor (MHRA) confirma că șapte persoane au murit în UK din cauza unor cheaguri de sânge neobișnuite apărute după administrarea vaccinului AstraZeneca. În iulie, guvernul a comunicat că primise 145 de cereri de plăți prin Vaccine Damage Payment Scheme pentru vaccinarea contra Covid-19, fără însă ca vreo despăgubire să fi fost aprobată până atunci.

În mai 2022, medicii legiști au constatat că Jack Hurn, 26 de ani, din Redditch a murit la 11 iunie 2021 din cauza unor cheaguri de sânge apărute după vaccinarea cu AstraZeneca. Pentru că pe atunci tinerilor sub 30 de ani li se ofereau deja alte tipuri de vaccinuri din cauza riscului de a dezvolta cheaguri de sânge, ancheta asupra decesului lui Hurn a stabilit că tânărul a murit pentru că „a primit recomandări medicale depășite”, adică nu i s-au oferit alte tipuri de vaccinuri.

Vaccine Damage Payment Scheme oferă din 1979 plăți pentru daunele cauzate de vaccinuri. Poate aplica pentru despăgubiri orice persoană care s-a ales cu dizabilități severe ca urmare a unei vaccinări. Programul oferă toți banii într-o singură tranșă, care nu poate depăși 120.000 de lire. Sumele sunt neimpozabile și nu afectează drepturile oamenilor ca în paralel să intenteze și procese contra instituțiilor considerate vinovate, însă pot avea implicații asupra dreptului de a primi ajutoare sociale.

Astfel, pot fi afectate în anumite condiții următoarele ajutoare: Income Support, Jobseeker’s Allowance, Working Tax Credit, Child Tax Credit, Universal Credit, Pension Credit, Housing Benefit, Council Tax Reduction, Employment and Support Allowance, precum și reducerea la plata „council tax” oferită persoanelor cu venituri mici. Prin urmare, cei care cer și primesc despăgubire prin Vaccine Damage Payment Scheme trebuie să comunice aceasta la oficiul care se ocupă de administrarea ajutoarelor sociale respective. 

Cererea pentru despăgubire se face aici, iar cine face cererea poate aplica inclusiv în numele copilului său dacă acesta are sub 16 ani. Oamenii pot aplica și „în numele cuiva care a decedat după ce a suferit dizabilități severe din cauza anumitor vaccinuri”, însă cu condiția ca supraviețuitorii să fie cei care administrează legal averea decedatului. De asemenea, se poate face cerere în numele altcuiva și dacă o persoană nu mai poate să-și administreze singură problemele financiare.

Cine nu vrea sau nu poate face cerere prin formularul online de mai sus poate contacta Vaccine Damage Payment Scheme aici pentru a primi un formular sau la telefon 0300 330 0013. Formularul completat se trimite pe adresa: Vaccine Damage Payment Scheme, Unit 5 Greenfinch Way, Newburn Business Park, Newcastle-upon-Tyne, NE15 8NX.

Ioana Paraschiv © 23.06.2022


Sursa: diasporaro.co.uk

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri