Când pierzi pe cineva foarte apropiat cel mai probabil ești copleșit de durere pentru o vreme. Actele și hârțogăria sunt ultimele lucruri la care ai vrea să te gândești. Dar cineva trebuie să se ocupe și de chestiunile birocratice. Am alcătuit pentru tine un ghid pas-cu-pas al etapelor de repatriere a celui decedat din Anglia în România.
Iată ce informații poți afla în articolul de față: (dacă faci click pe oricare dintre subtitlurile de mai jos vei fi redirecționat la capitolul corespunzător).
Înregistrează decesul la autoritățile britanice
În cazul oricărei morți, un medic (GP, medicul venit cu ambulanța sau un medic de la spital) trebuie să constate decesul. Dacă moartea a survenit acasă, corpul trebuie preluat și depus la o cameră funerară (poți apela la o firmă locală de pompe funebre). Dacă decesul a avut loc la spital, trupul va fi depus la morga spitalului.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să înregistrezi decesul la autoritățile din UK. Trebuie să faci acest lucru în termen de 5 zile (8 zile în Scoția) – acest termen include weekend-urile și sărbătorile legale.
Poți folosi serviciul Tell Us Once, care îți permite să raportezi decesul la mai multe organizații guvernamentale instantaneu. Pentru a putea face acest lucru trebuie să cunoști câteva date personale ale decedatului/ei:
- Data de naștere
- Numărul de National Insurance
- Numărul permisului de conducere auto (dacă este cazul)
- Numărul de înregistrare al mașinii (dacă este cazul)
- Numărul Pașaportului
Precum și:
- Detalii despre beneficiile pe care le primea decedatul/a
- Detalii despre ce servicii primea de la Consiliul Local
- Numele, adresa, telefonul și numărul de National Insurance sau data nașterii al soțuluiț/soției sau al partenerului civil al persoanei decedate
- Dacă persoana decedată nu era căsătorit/ă, atunci puteți oferi detaliile oricărei rude apropiate a decedatului/ei
- Nume, adresă și număr de contact al persoanei care se ocupa de bunurile personale ale decedatului/decedatei
- Detalii despre orice pensie pe care o primea decedatul/decedata
Reprezentanții serviciului „Tell Us Once” vor raporta decesul tuturor organizațiilor guvernamentale relevante. Așadar nu vei mai fi nevoit să anunți pe fiecare în parte:
- HM Revenue and Customos (Venituri și Vamă) – care se ocupă de taxe
- Department for Work and Pensions (Departamentul pentru Muncă și Pensii) – care va anula drepturile bănești sau pensia decedatului
- Passport Office (Biroul de Pașapoarte) – pentru a anula buletinul englezesc (dacă persoana decedată avea unul)
- Driver and Vehicle Licensing Agency (Agenția de Licențiere pentru Șoferi și Vehicule) – pentru a anula carnetul de șofer
- Local Council (Consiliul Local) – pentru a anula beneficiile în ceea ce privește locuința, impozitele și pentru ca persoana decedată să fie scoasă de pe lista de alegători.
În cazul în care serviciul „Tell Us Once”…