17.9 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Rusia a ocupat o centrală nucleară din Ucraina, cea mai mare din Europa

Publicat peRiscul unui accident nuclear generat de războiul din Ucraina rămâne foarte mare. În această dimineață, forțele ruse au preluat controlul centralei nucleare de la Zaporijia, cea mai mare din Europa.

Atacurile militare asupra zonei în care se află centrala au început peste noapte. La un moment dat, s-a relatat că a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic, aflat la circa 550 kilometri sud-est de Kiev.

Într-un mesaj video publicat în jurul orei 4 dimineața, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că recurge la „teroarea nucleară” şi că vrea să repete dezastrul de la Cernobîl.

Ulterior, incendiul – deși puternic – a fost stins și s-a văzut că respectiva clădire care a fost afectată de foc nu are legătură cu partea tehnologică a centralei, fiind o facilitate de pregătire a personalului, conform unui comunicat al Reuters.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că nivelul de radiație în zonă este normal și continuă să-l monitorizeze. În plus, echipamentele esențiale funcționează normal. Totodată, autoritățile din Republica Moldova și România au arătat că în aceste țări nu se înregistrează valori crescute ale nivelului de radiații.

Între timp, la ora locală 9:34 s-a anunțat că armata rusă a preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporijia.

Totodată, Marea Britanie a avut o reacție rapidă față de cele întâmplate. Premierul britanic Boris Johnosn a declarat că va convoca, în următoarele ore, o ședință extraordinară a Consiliului de Securitate ONU pentru a discuta despre atacul de la centrala nucleară.

Sursa: www.angliamea.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri