26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Rușii se retrag din Cernobîl după ce s-au îmbolnăvit

Publicat peSoldații ucrainieni au fost văzuți mergând prin Cernobîl pentru prima dată de când acesta a fost recuperat de la ruși.

Centrala nucleară – locul unde a fost cel mai mare dezastru nuclear din lume – și regiunea nordică Pripyat au fost cucerite de către forțele lui Putin la câteva zile de la începerea invaziei în Februarie.

După pierderea a mii de soldați in decursul unor săptămâni cu lupte intense, Moscova a ordonat o retragere către Est, ceea ce a dus la eliberarea regiunilor din Ucraina.

Fotografii din scandaloasa Zonă de Excludere din interiorul Cernobîlului arată acum o scenă a devastării cu poduri dărâmate de bombardări și tancuri abandonate în  pustietatea stranie.

Noi imagini captate de drone par și ele să confirme raportările conform cărora rușii au săpat prostește tranșee în Pădurea Roșie de lângă centrala dezafectată.

Pădurea a avut parte de unele dintre cele mai crescute doze de radiații atunci când reactorul a explodat în 1986 și este și acum extrem de radioactivă, după 36 de ani.

Un angajat al agenției de stat Ucrainiene care supraveghează Zone de Excludere a spus că rușii ‘ iritați ‘ ah fost duși cu un autobuz la o clinică din țara vecină Belarus pentru tratament.

Trupele ruse s-au ‘ panicat la primul semn de boală ‘ care ‘ a apărut foarte rapid ‘ și au început să se pregătească de plecare, a spus operatorul de energie al Energoatom. 

Ucraina și-a exprimat săptămâni întregi îngrijorarea în legătură cu siguranța în ceea ce privește Cernobîlul și a cerut retragerea trupelor ruse, a căror prezență a oprit rotația muncitorilor de la centrală.

Personalului ucrainean al centralei a continua să supravegheze depozitul de siguranță cu combustibil nuclear utilizat și a supravegheat resturile încastrate în ciment al reactorului explodat.

Sursa: www.angliamea.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri