Proprietarii privați se grăbesc să-și recupereze locuințele date cu chirie înainte ca guvernul să elimine din legislație posibilitatea de evacuare a chiriașilor fără un motiv anume („no-fault eviction”), arată noile date publicate de Ministerul Justiției.
Cererile de evacuare a chiriașilor formulate de proprietarii privați au atins în 2022 cel mai mare nivel din ultimii 23 de ani. Proprietarii au emis aproape 26.000 de cereri de evacuare în Anglia și Țara Galilor pe parcursul anului trecut, mai mult decât în orice alt an din 1999 până acum.
Cererile de evacuare contabilizate astfel sunt de două feluri. Primele se referă atât la cele acoperite de Section 8 din Housing Act, legea locuințelor din 1988, care se referă la deciziile emise de tribunale atunci când chiriașii nu-și plătesc chiria. Celelalte privesc Section 21, care permite darea afară a chiriașilor fără ca aceștia să aibă vreo vină, doar pe baza unei înștiințări trimise cu două luni înainte de evacuare.
Evacuările „no-fault”, atât în zona închirierilor private, cât și în zona închirierilor sociale, au fost în 2022 cu o treime mai mari decât înainte de pandemie, înregistrând cel mai mare număr din ultimii cinci ani, respectiv 25.000.
Aceste recorduri se explică prin faptul că proprietarii știu că se apropie momentul când legislația închirierilor va fi revizuită în așa fel încât să nu mai fie permise evacuările de tip „no-fault”. Fostul guvern condus de Boris Johnson a promovat în luna mai 2022 Renters Reform Bill, care urmează să elimine Section 21. Promisiunea de eliminare a Section 21 a figurat și în discursul din luna mai al reginei Elisabeta a II-a, rostit pe atunci de actualul rege Charles al III-lea. Ulterior, în iunie, ministrul pentru locuințe, Michael Gove, a publicat o carte albă în care a prezentat planurile de eliminare a procesului de evacuare „no-fault”, pentru a consolida drepturile chiriașilor.
Conform Renters Reform Bill, care ar urma să fie introdusă în actuala sesiune parlamentară, care se încheie în mai 2023, proprietarii vor putea evacua chiriașii doar folosind Section 8, adică să apeleze la tribunale pentru a dovedi că chiriașul a încălcat contractul.
Potrivit The Telegraph, eliminarea Section 21 ar trebui să le ofere chiriașilor o protecție mai mare, însă parlamentarii au avertizat că astfel se va pune o presiune mai mare asupra unui sistem judiciar deja supraîncărcat. Proprietarii sunt îngrijorați că procesul de evacuare va deveni mai dificil și mai îndelungat, ținând cont că intervalul mediu de așteptare pentru a recupera o proprietate este deja mai mare de cinci luni.
Cartea albă a lui Michael Gove promite și un plan de îmbunătățire a procesului judiciar pentru a evita acumularea de cazuri nerezolvate, dar până în prezent nu a fost alocată nicio finanțare în acest sens.
Asistăm la o creștere masivă a cazurilor de proprietari de locuințe care folosesc Section 21, pentru că vor să își vândă proprietățile. Ei se folosesc Section 21 pentru a evacua niște chiriași buni, care și-au plătit chiria”, comentează Paul Shamplina de la Landlord Action. Proprietarii vor să-și vândă locuințele din cauza scumpirii creditelor ipotecare, a creșterii taxelor și a costurilor de întreținere, considerând că nu mai e rentabil să le dea cu chirie.
Țara Galilor a înregistrat, la rândul ei, un salt neobișnuit de mare în privința numărului de evacuări. Anul trecut au fost depuse 1.446 de cereri în temeiul Section 21, mai mult decât dublu față de situația înregistrată în 2019 și pentru prima dată când numărul acestora a depășit 800.
Explicația aici ține de noua lege privind închirierea locuințelor, Renting Homes (Wales) Act, introdusă la începutul lunii decembrie 2022, care extinde perioada de preaviz pentru evacuarea în temeiul Section 21 de la două luni la șase luni.
Teofil Ștefănescu © 10.02.2023
Dacă donezi £1 pe lună, vom putea să-ți oferim în continuare jurnalism independent, știri relevante și articole neîntrerupte de reclame.
Trăim în Evul Media, expuși la o inflație de informații fără precedent. În babilonia generală, în care fiecare canal de știri încearcă să atragă cât mai multe vizualizări, uneori exagerând și pulverizând panică, noi ne străduim să fim o sursă de informații imparțiale, prezentate cu discernământ.
Nu publicăm niciodată articole de scandal, cancan, nudități ori știri “bombă” despre criminali români, furturi de la bancomate etc. Credem că, per amsamblu, românii din UK sunt paroliști, harnici, profesionali, își plătesc taxele la timp și sunt oameni de ispravă… Refuzăm să credem că minoritatea criminalilor români care ne fac reclamă proastă printre străini ne reprezintă ca și comunitate. Preferăm să nu ne întoxicăm cititorii cu povești despre crimele lor.
Prin revista “Diaspora” ne străduim să îi ajutăm pe românii din UK să se integreze în societatea britanică.
În plus, dacă primim suficiente donații de la cititori ca tine, vrem să angajăm avocați care să ne apere drepturile atunci când suntem nedreptățiți (individual sau în grup) ca imigranți români în UK.
Pentru sugestii, întrebări sau comentarii, ne poți contacta prin email: [email protected].