27.1 C
București
marți, 30 mai 2023

Schimbarea permisului de conducere românesc cu unul german: în aceste cazuri este OBLIGATORIE

Publicat pe


Schimbarea permisului de conducere românesc – Cât timp poți conduce cu un permis de conducere românesc dacă te-ai mutat în Germania? Am pregătit pentru tine un ghid special cu tot ce trebuie să știi și să faci pentru schimbarea unui permis de conducere românesc cu unul german.

Bombă: Permisul suspendat într-o țară UE va fi suspendat automat în toate țările

Cât timp poți conduce cu un permis de conducere românesc în Germania?

Mutarea în Germania nu înseamnă că va trebui să-ți schimbi permisul de conducere dobândit în România cu unul german. De fapt, sunt doar câteva situații când se impune să schimbați permisul de conducere românesc cu un document german. Acestea sunt:

  • Expirarea permisului de conducere. Dacă te-ai mutat în Germania, la expirarea documentului românesc, va trebui să-l schimbi cu unul german. Mai multe detalii AICI >>> Permisul de conducere românesc: când NU este VALABIL în Germania
  • Dacă permisul de conducere a fost pierdut sau furat. Dacă locuiți în Germania de cel puțin 185 de zile, Departamentul German de Comunicații vă va elibera un duplicat.
  • Dacă permisul de conducere românesc a fost eliberat pentru o perioadă nedeterminată. De îndată ce, în toată Uniunea Europeană, permisele de conducere eliberate pe perioadă nedeterminată vor înceta să mai fie recunoscute, ar trebui să-l schimbaţi cât mai curând posibil sau cel mai târziu în termenul stabilit de autorităţile germane.
  • Dacă săvârșiți o infracțiune rutieră în Germania.
  • Dacă vă schimbați numele de familie (de exemplu, în urma căsătoriei).

Bine de știut: După ce vă schimbați permisul de conducere cu unul german, veți fi supus reglementărilor germane privind perioadele de valabilitate, examinările medicale etc.

Schimbarea voluntară apermisului de conducere românesc cu unul german

Dacă v-ați mutat în Germania, vă puteți schimba voluntar permisul de conducere cu un document german. Puteți face acest lucru chiar înainte ca documentul românesc să expire.

Important: Dacă aveți deja un permis de conducere german, dar este în versiunea veche, pe hârtie, trebuie să îl schimbați cu un permis de conducere în format UE.

Ministerul German al Transporturilor a stabilit un program pentru schimbul documentului. Neschimbarea permisului de conducere în timpul alocat va avea ca rezultat expirarea acestuia și amendă. Mai multe detalii AICI: Aceste permise de conducere expiră pe 19 ianuarie! Milioane de șoferi riscă amenzi

Unde se schimbă permisul de conducere în Germania?

În Germania, permisul de conducere este schimbat la departamentul de trafic (Zulassungsstelle) al biroului (Bürgercentrum) responsabil de locul de reședință.

Schimbarea permisului de conducere românesc: documente necesare

Documentele necesare pentru schimbarea permisului de conducere românesc cu unul german (categoria B) sunt:

  • Permisul românesc (valabil);
  • Carte de identitate sau paşaport;
  • Confirmarea adresei (Anmeldebestatigung);
  • Poză biometrică de paşaport, care se poate face la automat chiar la sediul departamentului de trafic;
  • Cerere (o găseşte la sediu).

Important: Dacă permisul este încă valabil nu ai nevoie de analize medicale. Pentru categoriile C, D, E şi pentru permisul de categorie B expirat este nevoie în plus de adeverinţă medicală. În plus, la permisele C, D, E trebuie prezentate şi atestatele profesionale.

Cât costă schimbarea permisului de conducere în Germania?

Taxele pentru transferul permisului de conducere sunt reglementate uniform. Fără examen, acestea sunt momentan 35,00 euro, cu examenul necesar la 42,60 euro.

sursa: ADAC, ZiarulRomanesc.de

Sursa: ziarulromanesc.de

Mai multe stiri

Ultimele Stiri